Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Šířící se zpráva o povinných rouškách od srpna je nesmysl. Podle ministerstva jde o hoax

Ministerstvo zdravotnictví upozornilo na nepravdivou zprávu o tom, že by se od srpna měly začít zase plošně nosit roušky. Jedná se o hoax, tedy nepravdivou zprávu. Falešných zpráv se v době epidemie objevila řada. Například byl rozesílán už v únoru falešný dopis od Státního zdravotního ústavu, který nabádal k přijetí opatření proti zavlečení nákazy ze zahraničí.

"Upozorňujeme na nepravdivou a manipulativní zprávu, že od 1. srpna budou opět povinné roušky v celé ČR, a to i venku. Není to pravda. Jedná se o hoax, který se v posledních hodinách šíří veřejným prostorem," uvedlo ministerstvo.

Podle serveru Manipulátoři.cz se zpráva objevila na webu Funrich.cz, což je podle něj takzvaný clickbaitový web. "Clickbait má většinou poutavý titulek, který nutí čtenáře na něj kliknout. Může se jednat o titulek který má pouze lidi nalákat a po prokliknutí se sice návštěvník většinou nic, co bylo slíbené v titulku, nedozví, nicméně zvýšil návštěvnost webu, a to i v případě, že web ihned opustil. Úspěch clickbaitu tkví v lidské zvědavosti a ve většině případů v podvodu na uživatele," píše server Manipulátoři.

Nepravdivým zprávám, takzvaným fake news, uvěřila vícekrát podle průzkumu agentury Ipsos více než polovina Čechů. K větší četnosti nepravdivých zpráv pomohla i koronavirová epidemie. Patří mezi ně například informace, že koronavirus zahyne při teplotě 26 až 27 stupňů Celsia, nebo tvrzení, že jako rychlý test na koronavirus lze využít zadržení dechu. První dezinformace na téma koronaviru se objevily na internetu již v lednu, kdy ruský server spravovaný tamním ministerstvem obrany ve svém textu obvinil Spojené státy, že virus vyvinuly jako biologickou zbraň.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky fake news, hoax, roušky, srpen, ministerstvo, nesmysl, omyl, zpráva, ČR, povinnost, vyvráceno, rouška, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Státní zdravotní ústav, COVID-19, Česko, Ipsos, Ministerstvo obrany České republiky, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šířící se zpráva o povinných rouškách od srpna je nesmysl. Podle ministerstva jde o hoax  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.