Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Víte, jak se chovat u vody a jak poskytnout první pomoc? Ne vždy tonoucí hlasitě křičí a mává rukama

V České republice se ročně utopí přibližně 200 lidí. Zejména v létě se vám může stát, že se ocitnete v situaci, kdy bude někdo potřebovat pomoct. To ale nemusí být vůbec snadné.

Realita totiž může být zcela jiná než film nebo vyprávění. Ne každý tonoucí křičí ze všech sil, kope rukama a nohama a akční hrdina se objeví přesně v tu pravou chvíli. Ještě před tím, než se rozhodnete, že vyrazíte někomu na pomoc, je dobré si uvědomit, že záchrana člověka není vůbec snadná.

„Záchrana vyžaduje velmi dobré plavecké schopnosti a alespoň základní znalosti zásad a technik záchrany,“ sdělila mluvčí města Jana Kodymová. Pokud totiž situaci podceníte a jen tak se vrhnete do vody, nemusí jít o život jen tonoucímu ale i vám.

Před skokem do vody je nutné zavolat na tísňovou linku, požádat o pomoc další přítomné a sledovat případné místo, kde byl tonoucí naposledy. Tonoucí člověk se snaží jakýmkoli způsobem dostat nad hladinu. Je tedy téměř jisté, že bude zkoušet „vylézt“ i po vás. V panice většinou na vás nebude reagovat a ani spolupracovat na své záchraně. Zkušení záchranáři varují, že dospělého člověka může v takové situaci utopit i dítě,“ komentovala Kodymová.

Tonoucí se zpravidla nachází v jedné ze tří fází. Pokud je plavec vyčerpaný, stále ještě dokáže plavat a udržet se na hladině. Sice může začít panikařit, ale většinou dokáže spolupracovat. U aktivního tonoucího už jde opravdu o život a zároveň je tato fáze nejnáročnější i pro zachránce. Taková osoba se totiž může na vás sápat. Nejprve je dobré pokusit se navázat kontakt. Pokud s vámi aktivní tonoucí nespolupracuje, je bezpečnější chvíli vyčkat a nechat ho doslova „přiutopit“ tak, aby už neměl sílu vám vzdorovat,“ řekla mluvčí.

Ve vyhraněných chvílích může být zapotřebí uštědřit zachraňovanému i kopanec nebo úder pěstí. Úspěšným způsobem může být ulehnutí na záda, plavání nohama a chycení zachraňovaného oběma rukama za hlavu.

Pokud se setkáte s pasivním tonoucím jedná se o již přitopeného nebo utopeného člověka. Je v bezvědomí, obvykle leží na prsou s hlavou a obličejem ve vodě. Nehrozí od něj žádné nebezpečí, ale nebude nijak spolupracovat a musíte ho ke břehu dovléci sami. Člověka v bezvědomí je možno ke břehu dotáhnout za bradu nebo ruku,“ dodala mluvčí. Tahového člověka je nutné okamžitě začít oživovat do příjezdu záchranářů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto VZS Blansko

Štítky záchrana, tonoucí, voda, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víte, jak se chovat u vody a jak poskytnout první pomoc? Ne vždy tonoucí hlasitě křičí a mává rukama  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.