Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Červenec byl v Česku druhý nejchladnější za posledních deset let

Červenec byl v Česku druhý nejchladnější za posledních deset let. Průměrná měsíční teplota vzduchu dosáhla 17,7 stupně. Chladněji bylo pouze v roce 2011 s průměrem 16,3 stupně. Vyplývá to z informací na webu Českého meteorologického ústavu (ČHMÚ). První prázdninový měsíc byl po deštivém červnu chudý na deště, podstatně víc pršelo na Moravě a ve Slezsku než v Čechách.

Letošní červenec se s průměrnou teplotou 21,6 stupně zařadil mezi 15 procent nejteplejších červenců za posledních 246 let. Vůbec nejteplejší červenec v Klementinu naměřili před 14 lety, průměrná teplota tehdy byla 25 stupňů.

Nejvyšší červencová teplota v Česku byla podle měření v posledních šedesáti letech v roce 2006, kdy dosáhla průměrných 21,3 stupně. Loňský červenec byl desátý nejteplejší od roku 1961 s průměrem 18,8 stupně. Naopak nejchladnější červenec nastal v roce 1979 s průměrem 14,6 stupně.

Letos v červenci bylo v Čechách o tři desetiny stupně chladněji než na Moravě a ve Slezsku. Až v poslední červencové dekádě se teploty pohybovaly kolem normálu, předtím byly často níž než tři stupně pod normálem. Nejtepleji bylo letos v červenci v pátek 10. a v pondělí 27. července, kdy Česko zažilo tropické dny. Naproti tomu tropická noc, kdy minimální teplota vzduchu neklesne pod 20 stupňů, byla pouze jedna a jen v Bystřici pod Hostýnem.

Na deště byl červenec chudý. Měsíční úhrn srážek dosáhl 61 milimetrů a činil 69 procent normálu. Na Moravě a ve Slezsku napršelo 85 milimetrů, zatímco v Čechách pouze 49 milimetrů. Zatímco červenec byl na deště chudý, červen byl množstvím srážek výjimečný. Stal se nejdeštivějším od roku 1961. V Česku spadlo 151 milimetrů srážek, což byl skoro dvojnásobek dlouhodobého průměru. Přívalové deště zasáhly zemi v několika vlnách a způsobily lokální povodně, které si vyžádaly nejméně devět obětí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Česko, červenec, meteorologové, počasí, Morava, Slezsko, Český hydrometeorologický ústav, Klementinum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Červenec byl v Česku druhý nejchladnější za posledních deset let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.