Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj odvolal vedení společnosti Silnice LK. Nemilá odměna po deseti letech fungování, řekl končící předseda Petr Šén

Liberecký kraj odvolal vedení své akciové společnosti Silnice LK, která se stará o údržbu krajských silnic. Jako důvod udává dlouhodobou nespokojenost v komunikaci směrem ke starostům obcí. Kraj chce také přezkoumat hospodaření firmy, informoval náměstek hejtmana pro dopravu, investice a veřejné zakázky Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj - SLK). Odvolaný předseda představenstva Petr Šén s důvody svého odvolán nesouhlasí, spolu s ním skončil i místopředseda představenstva Josef Rechcígl.

„Je to taková nemilá odměna po deseti letech fungování, která přišla bez nějakých větších výtek. Občas se nějaké věci řešily, ale nemyslím, že by to bylo takové, aby se muselo odvolávat," řekl Petr Šén.

Podle Svitáka ale panuje dlouhodobá nespokojenost ze strany vedení obcí s tím, jak je zajišťována údržba a opravy komunikací. „Znám to z vlastní zkušenosti, protože stále ještě jsem ve funkci starosty," uvedl Sviták, který je také starostou Prysku na Českolipsku.

Podle Šéna jde ale o nepochopení, jak společnost Silnice LK funguje a k čemu byla založena. „Jako servisní organizace, která se stará o fyzický stav údržby. A ještě je tady Krajská správa silnic Libereckého kraje, která nám tu práci zadává a zároveň přebírá a kontroluje," uvedl Šén.

Podle Svitáka chce kraj také hlouběji přezkoumat hospodaření firmy. „A levněji nakupovat pohonné hmoty i náhradní díly, nejlépe vše ve spolupráci s naším vnitřním dopravcem, což do dnešního dne nebylo kvůli postoji vedení společnosti Silnice LK možné," řekl náměstek. I tuto výtku Šén odmítl. Podle něj firma měla dlouhodobou smlouvu s dodavatelem a poslední dva roky řešila, jak postupovat po jejím vypršení.

Místo Šéna a Rechcígla kraj jmenoval do představenstva krajské firmy Petra Šimoníka a Petra Správku, kteří v ní budou do konce tohoto roku fungovat jako krizoví manažeři. „Dali jsme do vedení osoby, se kterými máme osobní zkušenosti, kterým v této fázi můžeme věřit, že kroky, které tam budou probíhat, tak budou probíhat v podstatě v naší přímé koordinaci," uvedl Sviták. Dodal, že Správku zná osobně z jeho dřívějšího působení v několika nadnárodních společnostech. Šimoníka podle něj doporučili hejtman Martin Půta (SLK) a náměstkyně Jitak Volfová (ANO).

Šimonik naposledy působil čtyři roky jako předseda představenstva akciové společnosti libereckých technických služeb (TSML). Skončil ve funkci poté, co Liberec převedl TSML na příspěvkovou organizaci.

Autoři | Foto Silnice LK

Štítky správa, silnice, personální, Liberecký kraj, silnice LK, Silnice LK a.s., Jan Sviták, Starostové pro Liberecký kraj, údržba, Martin Půta, ANO 2011, okres Česká Lípa, Prysk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

To je jen zajištění teplého místečka pro kamarády. Rychle rozdat místa, volby se blíží a ono by mohlo být vše jinak. Jeden odborník vedle druhého. Tak jako v LK Autobusy.

Sobota, 15. srpna 2020, 15:14Odpovědět

Kraj odvolal vedení společnosti Silnice LK. Nemilá odměna po deseti letech fungování, řekl končící předseda Petr Šén  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.