Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Vedení Libereckého a Ústeckého kraje požaduje odvolání předsedy ÚOHS

Liberecký kraj se připojí k návrhu Ústeckého kraje na odvolání předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje. Zároveň podporuje, aby se změnil systém v odvolacím řízení na antimonopolním úřadu. Novinářům to řekl hejtman Martin Půta.

„Aby o odvoláních nerozhodovala jenom jedna osoba, ale ideálně grémium nebo kolegium," uvedl hejtman. Kraj podle něj podporuje názor Transparency International a dalších organizací, že je nutné, aby byla omezena současná nadměrná koncentrace rozhodovacích pravomocí v rukou jednoho člověka.

Odvolání Rafaje chce navrhnout prezidentovi Miloši Zemanovi po dovolené premiér Andrej Babiš (ANO) s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD). K Rafajovu odvolání vyzvaly neziskové organizace a také Ústecký kraj. Odvolání šéfa antimonopolního úřadu je v kompetenci prezidenta. Rafaj v prohlášení pro média už dříve uvedl, že respektuje pravomoc vlády jeho odvolání navrhnout, ale nedomnívá se, že by pro jeho odvolání byly splněny podmínky stanovené zákonem o působnosti ÚOHS.

Fungování antimonopolního úřadu kritizuje vedení Libereckého kraje dlouhodobě. Ve výzvě, kterou zašle vládě, uvede i důvody pro odvolání Rafaje. „Uvádíme tam naše dva konkrétní případy, ve kterých nám dal nakonec po několika letech za pravdu i Krajský soud v Brně," uvedl Půta. Jedním z nich bylo podle něj rozhodnutí o zadávacím řízení na nový odbavovací systém do autobusů. ÚOHS loni zadávací řízení zrušil a zakázal uzavřít s vítězem smlouvu. Druhý případ se týká zákazu nákupu akcií ČSAD Liberec, které chtěl získat Liberecký kraj.

„Jsme dlouhodobě znepokojeni přístupem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a jeho stávajícího předsedy v oblasti přezkumu veřejných zakázek. Jejich postupy vykazují znaky svévole, nepředvídatelnosti, nezávislosti a nestrannosti. Tím způsobují neúměrné průtahy v procesu zadávání veřejných zakázek a zadavatelům tak brání poptávat to, co potřebují," dodal Půta.

Předsedou ÚOHS je Rafaj od 9. července 2009, pro druhé funkční období prezident bývalého poslance sociální demokracie jmenoval v červnu 2015. Za necelý rok tak Rafajovi vyprší druhý šestiletý mandát, potřetí už jmenován být podle zákona nemůže.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, správa, Liberecký, ÚOHS, personální, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Liberecký kraj, Ústecký kraj, Petr Rafaj, Martin Půta, ČSSD, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Transparency International, Jan Hamáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Libereckého a Ústeckého kraje požaduje odvolání předsedy ÚOHS  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.