Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kostka má jako jediný ze starostů Liberce bustu na radnici

Pocty v podobě busty v historické budově radnice se jako první ze starostů Liberce dočkal Karl Kostka. V čele města stál v letech 1929 až 1938 a byl posledním demokratickým německým starostou města. Obecně je vnímán jako ten, kdo podporoval spolupráci Čechů a Němců a aktivně vystupoval i proti sudetoněmecké straně Konrada Henleina.

„Je to nezpochybnitelná postava, nekontroverzní s jasným přínosem pro rozvoj města. Nezatížený současným politikařením a v té plejádě německých starostů postava výjimečná," řekl náměstek primátora Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj), který vytvoření busty inicioval. Podle něj jde i o další krok, kdy se Liberec hrdě hlásí k německé historii města.

Kostka byl také poslanec i senátor, který se po vzniku Československa podílel na založení Německé demokratické svobodomyslné strany. Byl respektován českou stranou a mezi německou inteligencí byl velmi oblíben. Kostku vnímá Langr jako liberála a demokrata, který se musel jako starosta vyrovnat se sílící podporou Henleina a fašistického Německa. „Proto bylo velmi obtížné udržet charakter tak, jak si ho Kostka udržel. Za jeho starostování přijel na návštěvu i prezident Beneš, co byla mimořádná událost," uvedl Langr.

Edvard Beneš do Liberce přijel v roce 1936, Češi tvořili tehdy ve městě menšinu. Kostkovi jeho aktivní spolupráce se složkami československého státu vynesla nepřízeň sudetoněmeckých vyznavačů nacismu a obvinění z podpory počešťování Liberce. Ještě před komunálními volbami v červenci 1938 byl nucen odebrat se na zdravotní dovolenou, která neznamenala nic jiného než nucený odchod z funkce libereckého starosty. Po záboru pohraničí se odstěhoval do Prahy, kde v roce 1957 zemřel.

Kostka se narodil v Mimoni 5. května 1870. Busta se původně měla odhalovat v květnu, ke 150. výročí jeho narození. Kvůli pandemii koronaviru bylo odhalení přesunuto na srpen. „Tento termín se váže k inauguraci Karla Kostky do úřadu starosty v roce 1929," dodal Langr. Autorkou busty je sochařka Josefina Jonášová. Jako materiál použila akrylátovou pryskyřici. „A probarvila tmavým pigmentem, takže to působí betonově. Přišlo mi, že se to hodí k jeho osobnosti, že byl takový silný," uvedla Jonášová.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, správa, historie, Liberec, AUDIO, FOTO, busta, Karl Kostka, Konrad Henlein, Ivan Langr, Edvard Beneš, Starostové pro Liberecký kraj, vznik Československa, Německá demokratická svobodomyslná strana, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kostka má jako jediný ze starostů Liberce bustu na radnici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.