Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čmelák chystá blokádu kácení na Ještědu. Projekt odpovídá přísným nárokům životního prostředí, oponuje nájemce skiareálu

Kolem připravované výstavby sjezdovky Nová Skalka na Ještědu je v posledních dnech pořádné dusno. Spolek Čmelák totiž v případě chystaného kácení více než šesti hektarů lesa chystá fyzickou blokádu. Podle nájemce areálu, společnosti TMR, ale jde o vlamování do otevřených dveří, projekt podle něj počítá s celou řadou kompenzačních opatření včetně zachování mokřadů i zalesněním jiných částí areálu.

„Nedostatek vody, globální oteplování, kůrovcová kalamita – to vše jsou problémy, pro které potřebujeme mít naše lesy v co nejlepším stavu a ne je zbytečně kácet,“ říká Jana Bujoková, ředitelka Čmeláka. „Pokud se kácí stromy pro dřevo na papír a les se znovu zalesní, proti tomu nic nemáme. Ale vykácet bez náhrady zdravý les jen pro zábavu úzké skupiny lidí a ziskům jedné firmy – tak s tím máme problém zásadní.“

Jenže podle TMR, která má Ještěd v pronájmu, už je projekt připravený a prošel náročným schvalováním. „Projekt Nová Skalka jsme připravili s tím nejlepším svědomím a upravili podle požadavků odborníků tak, aby odpovídal současným přísným nárokům životního prostředí a ukázal udržitelnou cestu pro zásadní oživení tohoto lyžařského střediska s bohatou tradicí,“ vysvětluje ředitel TMR Liberec Čeněk Jílek.

Kompenzace už jsou dohodnuté

Čmelák požaduje, aby TMR za každý vykácený hektar vysázela dva nové. „To nám přijde jako férový požadavek. Pokud by ale měl být les na novou sjezdovku vykácen bez náhrady, jsme připraveni kácení lesa na Ještědu fyzicky zablokovat,“ řekl zakladatel Čmeláka Jan Korytář.

To ale Jílek považuje za vylamování otevřených dveří. Podle něj společnost projekt výrazně upravila a kompenzační opatření jsou dávno dohodnutá. Zmenšený je podle něj rozsah zásahů do převážně smrkové monokultury, kterou má nahradit luční porost. „Navíc v rámci kompenzačních opatření zalesníme část nevyužívaných sjezdovek a úplně jsme ze záměru vypustili další plochy důležité pro zachování mokřadních biotopů. Celkem tak vysadíme a zachováme téměř tři hektary lesních porostů a o dalších opatřeních jsme ochotni jednat,“ dodal Jílek.

Ideální dny na výrobu sněhu můžeme spočítat na prstech jedné ruky, hodnotí zimu na Ještědu ředitel areálu Jakub Hanuš

Třetí zimu má společnost TMR v nájmu skiareál na Ještědu. Ta letošní je ale zatím co do podmínek nejhorší. Pořádná zima totiž vlastně ještě ani nepřišla, stále se čeká na sníh a mráz, aby areál mohl plně fungovat. O úspěšnosti sezóny pak...

TMR chystá i další opatření. Vzniknou nové vsakovací tůně, zmizí i zastaralé osvětlení sjezdovky F10. Součástí investice je podle Jílka vybudování sofistikované zasněžovací technologie, která by měla zabezpečit zasněžování i při vyšších teplotách a být tak jednou z alternativ, jak se vypořádat s teoriemi týkajícími se globálního oteplování. 

TMR už dříve uvedlo, že pokud by se sjezdovku Nová Skalka nepovedlo otevřít, z Ještědu odejde. „Skiareál Ještěd v jeho stávající podobě není dlouhodobě udržitelný. A to bez ohledu na to, jestli je vydařená sezóna nebo ne. Pokud povolení ani napodruhé nezískáme, z Liberce odcházíme a areál vracíme,“ řekl v zimě ředitel areálu Jakub Hanuš.

Co tedy bude dál? V případě získání povolení chce TMR ještě v říjnu začít se stavbou nové sjezdovky, letošní sezóna by pak ještě byla bez umělého osvětlení. V opačném případě by nejspíš Ještěd o současného nájemce přišel.

TMR a Ještěd

Společnost TMR si pronajímá Skiareál Ještěd od 22.12.2017 na dobu 10 let s opcí na dalších 10 let, přičemž se zavázala investovat do areálu víc jak 600 mil CZK. Od začátku pronájmu společnost zaplatila statutárnímu městu Liberec víc než 13 mil. korun. Středisko v sezoně zaměstnává 150 lidí z Liberce a okolí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Skiareál Ještěd

Štítky skalka, Nová Skalka, Liberec, Ještěd, čmelák, projekt, kácení, les, Jan Korytář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čmelák chystá blokádu kácení na Ještědu. Projekt odpovídá přísným nárokům životního prostředí, oponuje nájemce skiareálu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.