Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ideální dny na výrobu sněhu můžeme spočítat na prstech jedné ruky, hodnotí zimu na Ještědu ředitel areálu Jakub Hanuš

Třetí zimu má společnost TMR v nájmu skiareál na Ještědu. Ta letošní je ale zatím co do podmínek nejhorší. Pořádná zima totiž vlastně ještě ani nepřišla, stále se čeká na sníh a mráz, aby areál mohl plně fungovat. O úspěšnosti sezóny pak rozhodnou jarní prázdniny. Ještě důležitější ale bude pro Ještěd březen, kdy bude jasno, zda v areálu vyroste nová modrá sjezdovka Skalka. „Pokud povolení ani napodruhé nezískáme, z Liberce odcházíme a areál vracíme,“ říká v rozhovoru pro Libereckou Drbnu ředitel skiareálu Jakub Hanuš.

Jak náročné je připravit areál alespoň na částečný provoz v letošních podmínkách?
Letošní extrémní teploty a dosavadní průběh zimy určitě zaskočil všechny provozovatele lyžařských středisek, včetně nás na Ještědu. U nás je situace o to složitější, že patříme mezi areály položené v nižší nadmořské výšce, kde jsou podmínky pro technické zasněžování velmi náročné. Dá se říct, že ideálních dní na výrobu umělého sněhu můžeme napočítat na prstech jedné ruky. A při hraničních teplotách produkce sněhu není taková, jakou bychom si představovali. Přírodní sníh v podstatě letos nespadl zatím žádný. Sněhové zásoby, které jsme vyráběli od konce listopadu, nám z velké části zmizely s velkou oblevou před vánočními svátky. Po Novém roce jsme téměř začínali odznovu, a k dnešnímu dni máme v provozu 3,5 kilometrů sjezdovek z celkových 9 kilometrů.

Vyplatí se to vůbec finančně? Předpokládám, že lidí tolik není, a tak jsou i nižší tržby.
Zimní sezóna má dvě nejdůležitější období, co se týče příjmů jak z prodaných skipasů, tak i navazujících služeb v gastronomii, lyžařské škole nebo půjčovnách. To první je během vánočních svátků a na přelomu Nového roku, kdy naše středisko, stejně jako většina ostatních v Česku, bohužel nebylo v provozu kvůli nedostatku sněhu. My jsme denní provoz zahájili až 30. prosince, a to na jedné sjezdovce. A to je pochopitelně citelná ztráta pro naši pokladnu.

Druhé období nás teprve čeká, a to jsou únorové termíny jarních prázdnin v regionech, které jsou v dojezdové vzdálenosti. To znamená Praha a potom příhraniční oblasti Polska a Německa. Děláme všechno pro to, abychom v tomhle období nabídli klientům co nejlepší podmínky pro lyžování a podařilo se nám alespoň částečně dohnat ztráty z kraje zimy.

Jaké máte ohlasy návštěvníků na provoz areálu?
Jsou tací, kteří mají pochopení pro letošní velmi nestandardní podmínky, kvůli kterým nejsme schopni zatím provozovat celé středisko, a vyšší teploty mohou mít vliv na kvalitu sněhu a úpravu sjezdovek především v pozdějších hodinách. Samozřejmě se objeví i lyžaři, kteří jsou kritičtí a nahlížejí na to čistě očima platícího zákazníka. To je pochopitelné. Rád bych ale, kdyby se pokusili alespoň na chvíli vžít do situace nás provozovatelů středisek. Pracujeme zkrátka s tím, co máme. A počasí nikdo z nás bohužel neporučí.

Pokud ještě přijde mráz a sníh, může se podařit sezónu zachránit?
Bude to hodně záležet na zmiňovaných únorových prázdninách. Do té doby chceme kompletně zprovoznit severní část skiareálu, a snad se konečně dočkáme i tolik potřebného přírodního sněhu, který by nám to v mnohém usnadnil. Potom si k nám lyžaři určitě cestu najdou a přijedou si užít s dětmi pár dní volna. 

Z některých dlouhodobých výhledů vyplývá, že podobných zim bude přibývat, dá se na to nějak připravit?
Průběh letošní zimy určitě není ideální, na druhou stranu i takové už tady byly a budou. Pravděpodobně musíme počítat s tím, že prosincové oblevy budou komplikovat začátek sezóny. Zkrátka na Vánoce se stihnou připravit pouze prioritní sjezdovky, a zbytek areálu se bude postupně dosněžovat a otevírat později. I proto usilujeme o to, abychom tento rok konečně dostali povolení a mohli postavit novou sjezdovku Skalka, abychom lyžařům nabídli kvalitní produkt hned s prvními mrazy. To je pro nás klíčové.

Pokud povolení ani napodruhé nezískáme, z Liberce odcházíme

Areál máte pronajatý, jak velká komplikace je pro vás jedna špatná sezóna ve vašich dlouhodobých plánech?
Skiareál Ještěd v jeho stávající podobě není dlouhodobě udržitelný. A to bez ohledu na to, jestli je vydařená sezóna nebo ne. Naše společnost na Ještěd přišla s jasným investičním záměrem, který chceme realizovat. Určitě jsme nechtěli převzít od města Liberec současný areál na hranici rentability a provozovat ho takhle dále. 

Jak je vůbec daleko příprava nové modré sjezdovky, čekáte na vyjádření EIA?
My jsme na realizaci v podstatě připraveni už dva roky. Dlouhodobě se nám ale nedaří získat potřebné povolení EIA. Vše v tuto chvíli závisí na úředním rozhodnutí, které obdržíme počátkem března letošního roku. V případě kladného stanoviska začneme ihned obstarávat stavební povolení, abychom vše stihli do příští zimy. Pokud povolení ani napodruhé nezískáme, z Liberce odcházíme a areál vracíme. Jsme připraveni na všechny varianty.

Jak jste zatím celkově spokojeni s působením na Ještědu? Stavba sjezdovky se odkládá, teď zas přišla špatná zima…
Letos jsme rozjeli třetí zimu na Ještědu, a v podstatě zatím tak trochu přešlapujeme na místě. Ano, investovali jsme už nějaké prostředky do zkvalitnění služeb pro klienty. Postavili jsme například novou odbavovací budovu infocentra s půjčovnou, zázemím pro lyžařskou školu. Dále jsme rozšířili dětské cvičiště pro výuku dětí nebo zmodernizovali stávající gastro provozy. To zásadní nás ale čeká, všechno ostatní je zatím taková přípravka. I když to všechno není v našich rukách tak věřím, že dostaneme zelenou a náš záměr zrealizujeme. I kvůli samotným lyžařům, kteří na novou Skalku čekají dlouhé roky.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Skiareál Ještěd

Štítky Jakub Hanuš, Ještěd, tmr, zima, lyže, lyžování, rozhovor, Liberec, mráz, jarní prázdniny, sjezdovka, Drbna.cz, Vánoce, Německo, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Danny Danny

Ideálně zainvestovat do léta kdy je požehnaně bikerů. Vybudovat pořádný flow family trail, dodělat downhillovou trať.

Úterý, 28. ledna 2020, 09:01Odpovědět

Ideální dny na výrobu sněhu můžeme spočítat na prstech jedné ruky, hodnotí zimu na Ještědu ředitel areálu Jakub Hanuš  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.