Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Kostelík Na Poušti bdí nad Železným Brodem a nabízí krásné výhledy

Možná jste si někdy při cestě do Železného Brodu na Jablonecku všimli malého kostelíka na vršku kopce. Kostel sv. Jana Nepomuckého Na Poušti nabízí nádherné výhledy na malebné údolí Jizery.

Výlet ke kostelíku zvládnou i rodiny s dětmi nebo dokonce s kočárkem. Odměnou za výšlap do kopce budou nádherné výhledy do okolí. „Kostelík sv. Jana Nepomuckého nechal vystavět hrabě Karel Josef Des Fours roku 1769,“ uvedl mluvčí kraje Jan Mikulička.

Stavba tehdy zřejmě nahradila bývalou poustevnu, od které je odvozen i název Na Poušti. Návštěvníci v kapli objeví malovaný hlavní oltář s klečícím Janem Nepomuckým, jehož autor je neznámý. Dříve zde býval i vedlejší oltář sv. Josefa Umírajícícho, který je v současné době k vidění na zámku Hrubém Rohozci. „V původním kostelíku byly tři zvony, ale za 2. světové války byly zrekvírovány a použity k výrobě zbraní. Současný zvon pochází z věžičky strážního domku, který byl postaven vedle kostela," informoval Mikulička.

Z centra města se vydejte ke kostelíku Masarykovou ulicí směrem na Semily. Dále pokračujte ulicí Pelechovská, kde po křižovatce na Koberovy po cca 100 metrech zahnete doprava. Nebo se stačí jednoduše držet zelené turistické. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Železný Brod, Jablonecký, kostel, Na Poušti, Jan Nepomucký, okres Jablonec nad Nisou, Údolí Jizery, druhá světová válka, Hrubý Rohozec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Kostelík Na Poušti bdí nad Železným Brodem a nabízí krásné výhledy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.