Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecký kraj se připojí k návrhu na odvolání Petra Rafaje, předsedy ÚOHS

K návrhu Ústeckého kraje na odvolání předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje se přidá i Liberecký kraj. Důvodem je nepředvídatelné rozhodování, informoval hejtman Martin Půta.

Zadávání veřejných zakázek komplikuje a neúměrně protahuje, uvedl Půta. Rafajovo odvolání chtějí prezidentovi Miloši Zemanovi navrhnout také premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Řekli to koncem července.

Rafaj tehdy uvedl, že respektuje pravomoc vlády jeho odvolání navrhnout, ale nedomnívá se, že by pro to byly splněny podmínky stanovené zákonem o působnosti ÚOHS.

Vedení Libereckého kraje kromě Rafajova konce žádá také systémovou reformu rozhodovacích mechanismů v úřadu.

Rafaj stojí v čele ÚOHS druhé období, šestiletý mandát mu vyprší v červenci příštího roku a podle zákona už potřetí být jmenován nemůže. V poslední době čelí kritice například kvůli tomu, jak ÚOHS postupoval v případě tendru na nový mýtný systém. Loni v březnu kvůli tomu zasahovala na úřadu policie.

Práci ÚOHS kritizuje Liberecký kraj dlouhodobě. Úřad mimo jiné kraji zakázal nákup akcií ČSAD Liberec, soud ale rozhodnutí zrušil s odůvodněním, že bylo nezákonné. Z rozhodnutí soudu musí antimonopolní úřad znovu rozhodnout také o zadávacím řízení na nový odbavovací systém v regionální dopravě, které vyhlásil koordinátor veřejné dopravy v Libereckém kraji Korid LK. ÚOHS loni zadávací řízení zrušil a zakázal firmě uzavřít s vítězem smlouvu. Soud ale v květnu rozhodnutí zrušil.

„Jsme dlouhodobě znepokojeni přístupem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a jeho stávajícího předsedy v oblasti přezkumu veřejných zakázek. Jejich postupy vykazují znaky svévole, nepředvídatelnosti a absenci nezávislosti a nestrannosti. Tím způsobují neúměrné průtahy v procesu zadávání veřejných zakázek a zadavatelům brání poptávat to, co potřebují," uvedl Půta. Problémy zejména při zadávání zakázek v regionální dopravě mají nejen Liberecký nebo Ústecký kraj, rozhodnutí úřadu podle Půty vedla k destabilizaci veřejné dopravy na území celé České republiky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, správa, ÚOHS, Rafaj, Liberecký, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Liberecký kraj, Petr Rafaj, Martin Půta, Ústecký kraj, veřejná zakázka, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Jan Hamáček, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj se připojí k návrhu na odvolání Petra Rafaje, předsedy ÚOHS  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.