Počasí dnes21 °C, zítra24 °C
Pondělí 24. června 2024  |  Svátek má Jan
Bez reklam

Představení i koncerty pod novým světlem a v teple. Kino Varšava se dočkalo vylepšení

Už za pár dní se opět rozjede kino Varšava. Sedmou sezónu navíc začne s novým topením a osvětlením.

Sedmou sezonu po obnovení provozu skupinkou nadšenců zahájí příští týden, na podzim nabídne i festivaly Febiofest nebo Anifilm. ČTK o tom dnes informoval ředitel spolku Kino Varšava Ondřej Pleštil, který kino v budově města provozuje.

Kino bylo otevřeno v roce 1908, o sto let později ho město uzavřelo. Nemělo peníze na nákladnou opravu za desítky milionů korun, navíc byla v Liberci otevřena dvě multikina. Spolek usiluje o záchranu této památky ve stylu art deco od roku 2012, provoz v něm částečně obnovil v roce 2014 a zázemí kina postupně vylepšuje. Od minulého podzimu se v sále například nechodí po hliněné, ale dřevěné podlaze. Letošní novinkou je osvětlení sálu pomocí historických svítidel nalezených pod pódiem. A znovu funkční je topení v sále, opravu zhruba za 120.000 korun zaplatilo město. „Diváci tak po dlouhých 12 letech v sále kina Varšava nezmrznou," uvedl produkční kina Marek Jiran. Podle Pleštila jde ale jen o provizorní opravu.

Zahájení sezony chystá kino na středu 2. září s dokumentem o hudebníkovi Miru Žbirkovi Meky či americkým filmem Palm Springs. Podzimní program by měl být bohatší než v minulých letech. „Uvedeme se zpožděním akce, které byly zrušeny v rámci koronavirové pandemie, 22. až 24. září nás čeká Febiofest, 25. a 26. září pak česko-polsko-německý Nisa Film Festival a 6. až 11. října bude v kině Varšava dlouho očekávaný mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm," uvedl dramaturg kina Jakub Němeček.

Pravidelný filmový program bude podle něj koncentrovaný převážně na středy a pátky. „Nově od září nasazujeme v některé dny dvě projekce za den, s tím souvisí i úprava provozní doby kina. Chceme se více soustředit na večerní program, proto posunujeme otevírací dobu," dodal. Otevřeno bude v úterý až sobotu od 16:00 do 23:00.

Roční náklady na provoz kina Varšava, které loni navštívilo asi 8000 lidí, jsou zhruba dva miliony korun. Roční příspěvek města je 600.000 Kč. Další fungování spolku ohrozilo, že kino muselo být letos na jaře uzavřené v rámci vládních opatření proti šíření koronovairu. Kinu pomohli dárci, získalo od nich 224.000 korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto kino Varšava

Štítky ČR, film, památky, stavby, koronavirus, Liberec, kino, Varšava, oprava, Febiofest, Kino Varšava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Představení i koncerty pod novým světlem a v teple. Kino Varšava se dočkalo vylepšení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.