Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rekonstrukce Kounicova domu se komplikuje, soutěž se bude opakovat

Námitky jednoho z účastníků veřejné soutěže zkomplikovaly plánovanou rekonstrukci vyhořelého Kounicova domu v České Lípě. Město muselo vypsat soutěž znovu.

Začátek prací na projektové dokumentaci se tak opozdí, přesto vedení města věří, že by mohla být hotová na začátku roku 2022. Samotnou rekonstrukci by město chtělo dokončit nejpozději v roce 2025. ČTK to řekla starostka Jitka Volfová (ANO).

Po rekonstrukci bude Kounicův dům sloužit dětem. Přesune se tam Dům dětí a mládeže Libertin, kterému už současné pronajaté prostory na Škroupově náměstí nestačí. V květnu radní přidělili zakázku na zpracování projektu týmu pražského architekta Ondřeje Tučka. Zvítězil s nabídkovou cenou 8,3 milionu korun, odhad byl téměř dvojnásobný. „Kromě ceny se hodnotila také kvalita týmu a předložené reference. V červnu jsme však obdrželi námitku uchazeče, který skončil druhý," doplnil místostarosta Martin Brož. Napadl referenční zakázky. Radní se rozhodli raději soutěž zopakovat.

Měšťanský dům známý také jako Kounicův dokončili v roce 1771 tehdejší majitelé panství Kounicové. Postavili ho na místě vrchnostenského pivovaru, který v letech 1611 a 1698 zničily požáry. Dům původně sloužil úředníkům panství, v dalších letech v něm byla solnice, vojenská nemocnice, celnice, české gymnázium a ve druhé polovině 20. století Svazarm. V květnu 2015 památkově chráněný dům vyhořel. Příčinou byly svařovací práce na střeše, o tu dům při požáru přišel.

Do domu bez střechy několik let pršelo a byl už v havarijním stavu. Hrozilo nejen jeho zničení, ale i poškození sousedních budov nebo zranění chodců. Město dům odkoupilo předloni v srpnu za 1,9 milionu korun od Sdružení sportovních svazů České republiky, které od požáru na domě žádné práce nedělalo. Za zchátralou budovu chtělo sdružení původně ještě o tři miliony víc, nakonec ale slevilo. Radnice už musela dát dalších zhruba osm milionů korun do statického zabezpečení a provizorního zastřešení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Česká Lípa

Štítky ČR, památky, správa, stavby, Č. Lípa, dům, soutěž, rekonstrukce, Česká Lípa, Jitka Volfová, Martin Brož, Sdružení sportovních svazů České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce Kounicova domu se komplikuje, soutěž se bude opakovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.