Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Budova školy na Husovce se může stát památkou

Liberec bude usilovat o zapsání monumentální budovy základní školy Husova postavené v roce 1914 mezi kulturní památky. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) v tom má město podporu místního památkového ústavu.

„Samozřejmě je to cesta dlouhá, může se časem zjistit, že budova už nesplňuje památkovou hodnotu a k tomu vyhlášení za kulturní památku nedojde. Nicméně chtěli jsme tím vzdát úctu k tomuto velkému dílu," řekl primátor. Podle něj šlo v době jejího vzniku zřejmě o největší školu v severních Čechách.

Rozložitá budova s výjimečnými architektonickými prvky, velmi zachovalou fasádou a cennými plastikami se nachází na křižovatce Husovy a Vítězné ulice. Je dominantou celé čtvrti nedaleko centra města. „Jedná se o vynikající příklad neoklasicistního pojetí autorské moderny, příznačné pro německé jazykové oblasti českých zemí v prvních dvou desetiletích 20. století," uvádí se v návrhu na její prohlášení za kulturní památku. Na průčelí budovy jsou čtyři secesní plastiky ženských postav s atributy, jež jsou alegorií vyučovacích předmětů. Zprava to jsou geometrie, matematika, chemie a fyzika.

Původně šlo o německou dívčí reálku, od roku 1934 tam bylo německé a po roce 1945 české gymnázium a později střední škola. Od roku 1960 budova slouží jako základní škola. Monumentální objekt, který má centrální část s pěti nadzemními a jedním podzemním podlaží a k němu přiléhají dvě čtyřpodlažní křídla, navrhl architekt Oskar Rössler. Ten je v Liberci také autorem budovy dnešní Střední průmyslové školy textilní v Tyršově ulici. Jde o památkově chráněnou budovu přádelnické a tkalcovské školy postavené v roce 1910. „Jejíž podobnost s dívčí reálkou na Husově třídě je nepřehlédnutelná," píše se v návrhu. Podle jeho autorů se budova základní školy dochovala ve výjimečně věrohodném stavu s celou řadou původních detailů a hodnotných prvků. A veškeré chybějící prvky lze podle nich na základě dochovaných archiválií doplnit a stávající rekonstruovat.

Autoři

Štítky památky, školy, správa, Liberec, kulturní památka, základní škola, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj, Severní Čechy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budova školy na Husovce se může stát památkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.