Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dobrovolníci dnes prodávají kytičky pro Ligu proti rakovině. Peníze jdou pacientům i na výzkum

Dobrovolníci dnes budou prodávat symbolické kytičky pro Ligu proti rakovině. Kvůli epidemii covidu-19 se tradiční květnový termín Českého dnes proti rakovině přesunul na konec září. Podpořit sbírku bude možné i zasláním dárcovské SMS nebo převodem na účet. Loni vynesla rekordních 20 milionů korun, od roku 1997 už více než 300 milionů. Výtěžek jde na podporu pacientů, vzdělávání i výzkum.

Letošním tématem, na které se osvětová akce zaměřuje, jsou nádory ledvin. V jejich počtu na 100.000 obyvatel se Česká republika spolu s Estonskem a Lotyšskem řadí na přední místa mezi zeměmi Evropské unie. V roce 2017 v Česku přibylo více než 3000 nových pacientů s nádory ledvin a 1117 nemocných zemřelo. V některých evropských zemích, jako je Rakousko či Nizozemsko, jsou tyto údaje poloviční.

Důvody vysokého počtu čeští lékaři neznají. Rakovina ledvin hrozí zejména lidem s neukázněnou životosprávou a chybnými stravovacími návyky. Rizikovým faktory jsou kouření, pití alkoholu nebo konzumace uzenin a smažených tmavých mas připravovaných na přepálených tucích. Pacienty může varovat krev v moči.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liga proti rakovině Praha official

Štítky Liga proti rakovině, kytičky, zdraví, charita, rakovina, pacient, Česko, Evropská unie, Estonsko, Lotyšsko, Rakousko, Nizozemsko, výzkum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci dnes prodávají kytičky pro Ligu proti rakovině. Peníze jdou pacientům i na výzkum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.