Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

V zásobování pedagogů stát dle libereckého náměstka selhal. Město jim nakoupilo respirátory

Podle náměstka Ivana Langra stát selhal v zásobování pedagogů ochrannými pomůckami. Radnice proto pro ně nakoupila 60.000 masek za 1,1 milionu korun ze svého rozpočtu a kvůli tomu kritizuje vládu.

Liberec vybavil učitele svých 21 základních škol respirátory, vystačí jim do konce kalendářního roku. „Protože stát, jehož zaměstnanci pedagogičtí pracovníci ve skutečnosti jsou, při jejich ochraně před koronavirem od začátku školního roku naprosto selhal," uvedl v tiskové zprávě města náměstek primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr.

Vláda o rozdělení 2,9 milionu respirátorů mateřským, základním a středním školám rozhodla dnes. Do krajů rozvezou ochranné pomůcky hasiči. Každý zaměstnanec v regionálním školství by jich měl dostat deset, uvedl tiskový odbor vlády.

V Liberci bylo v září najednou maximálně uzavřeno 22 tříd základních škol a nakaženo 80 učitelů. K pátku 2. října bylo nakažených 53 z 9200 žáků a 18 z 940 učitelů. „Nejsme naivní a očekáváme, že počty nakažených v obou skupinách se asi budou zvyšovat. Minimálně u učitelů by ale díky respirátorům neměl být nárůst tak vysoký. A pokud další respirátory nakonec dodá i stát, budeme jich mít dost i do začátku příštího roku," uvedl Langr.

Liberec pro učitele zakoupil respirátory FFP2. „Naším cílem je zvýšit bezpečí učitelů v dlouhodobém a přímém kontaktu s žáky, kteří v reálu patří mezi nejpromořenější, byť víceméně bezpříznakovou, populační skupinu, a minimalizovat tak rizika uzavírání škol zdola," řekl náměstek. Pokud se v desetidenní karanténě ocitne podle něj třeba i větší skupina žáků, prezenční vzdělávání může nadále pokračovat. „Bez nemocných učitelů či učitelů v karanténě to ale v žádném případě nejde," dodal Langr.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, školy, správa, koronavirus, Liberec, respirátor, Ivan Langr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V zásobování pedagogů stát dle libereckého náměstka selhal. Město jim nakoupilo respirátory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.