Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Koronavirus připravil průmysl v Libereckém kraji o čtvrtinu tržeb

Koronavirus připravil v první polovině roku průmyslové podniky v Libereckém kraji o čtvrtinu tržeb. Podle předběžných údajů z Českého statistického úřadu (ČSÚ) utržilo 112 firem s více než stovkou zaměstnanců do konce června 66,834 miliardy korun, to je o 25,2 procenta méně než ve stejném období loňského roku. V republice jde o největší propad tržeb. Situace v kraji je výrazně horší než v krizovém roce 2009, kdy tržby průmyslu v první polovině roku klesly o necelou pětinu, 122 firem se stovkou lidí tehdy utržilo 50,844 miliardy korun.

Nejcitelnější propad tržeb postihl letos dodavatele součástí pro automobilový průmysl, který je v Libereckém kraji dominantním odvětvím. Na jaře se v řadě podniků na několik týdnů výroba zcela zastavila. Platí to i pro firmu LUKOV Plast, která se v Českém Dubu zaměřuje na vývoj, výrobu a montáž plastových, kovových a elektronických dílů pro zákazníky hlavně z automobilového průmyslu. Zatímco loni přesáhly tržby miliardu korun, v letošním roce firma podle jednatele Tomáše Lukeše odhaduje propad až o 35 procent.

Na druhou stranu například výrobce dětských plen a hygienických potřeb Drylock Technologies v Hrádku nad Nisou na Liberecku letos očekává nárůst tržeb až o 30 procent. Firma investuje do rozšíření výroby a nabírá lidi. Loni podnik uskutečnil zakázky za 6,8 miliardy korun. „Za celý rok 2020 očekáváme nárůst obratu téměř na devět miliard korun. V příštím roce počítáme s jeho dalším navýšením zhruba o 25 procent, kdy bychom se mohli dostat až na 11 miliard," řekl majitel společnosti Bart Van Malderen.

Celkový propad tržeb v průmyslových podnicích v Libereckém kraji se už v první polovině roku projevil i propouštěním a poklesem průměrných mezd. Podniky na konci června zaměstnávaly 45.213 lidí, což bylo o 5,7 procenta méně než ve stejném období loňského roku. Průměrná mzda se v souvislosti s koronavirovými opatřeními snížila o 5,1 procenta na 33.928 korun. Propouštění zaregistrovali statistici ve všech krajích s výjimkou Královéhradeckého. Mzdy poklesly pracovníkům průmyslu také v Plzeňském, Karlovarském, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji a na Vysočině. Nikde ale nebyl pokles mezd tak výrazný jako v Libereckém kraji.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky průmysl, koronavirus, ČSÚ, Liberecký kraj, Český statistický úřad, LUKOV Plast, Bart Van Malderen, Drylock Technologies, COVID-19, Český Dub, výroba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus připravil průmysl v Libereckém kraji o čtvrtinu tržeb  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.