Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Humanitární organizace v Libereckém kraji nabízejí pomoc seniorům

Humanitární organizace v Libereckém kraji nabízejí stejně jako na jaře pomoc seniorům, osamělým lidem nebo chronicky nemocným. Aktivity na pomoc potřebným v další fázi koronavirové pandemie zastřeší Oblastní spolek Českého červeného kříže Liberec, působit budou ve všech deseti obcích s rozšířenou působností. Liberecký kraj obce finančně podpoří 843 tisíci korunami měsíčně. Senioři jsou nejzranitelnější skupinou a mezi nakaženými jich podle hygieny přibývá.

„Aktuálně tvoří (senioři) zhruba 11 procent aktivních případů," řekl po jednání Krizového štábu Libereckého kraje krajský hygienik Vladimír Valenta. V sociálních zařízeních jsou ale zatím podle Valenty jen jednotlivé případy, nákaza se objevila jen ve třech, čtyřech zařízeních. Žádné nemuseli hygienici uzavřít.

„Systém pomoci seniorům a dalším potřebným lidem fungoval v Libereckém kraji již na jaře letošního roku za pomoci neziskového sektoru a dobrovolnických organizací. Bude proto znovu v podobném formátu k dispozici všem, kterým nemůže pomoci jejich rodina nebo okolí. V této složité době je to nesmírně důležité," doplnil liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Zároveň vyzval veřejnost, aby lidé, pokud mohou, pomohli seniorům či postiženým ve svém okolí s nákupy, nebo třeba s venčením jejich psů.

Systém dobrovolnické pomoci by měl odlehčit pracovníkům Krajského úřadu Libereckého kraje a zjednodušit komunikaci. Červený kříž je členem Krizového štábu Libereckého kraje a dokáže tak pružně a rychle komunikovat s pomáhajícími organizacemi. Dobrovolníci lidem nabízejí zajištění nákupu, vyzvednutí léků, třeba v Jablonci nad Nisou jsou připraveni si s lidmi o jejich obavách i popovídat.

Pomoc nabízejí i samy radnice, třeba ve Frýdlantu. „Chceme znovu pomoci seniorům nad 65 let, kteří patří k nejrizikovější skupině. Město jim opět nabízí službu nákupu potravin, drogerie a léků a také rozvoz obědů. Cena jednoho obědu je i s polévkou 75 korun a rozvoz obědů i nákupů probíhá v pracovní dny od 10:00 do 13:00," řekl starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS). Obědy si mohou senioři objednávat dopoledne na telefonních číslech 724 308 178 nebo 482 311 349.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, sociální, koronavirus, Liberecký, senioři, TABULKA, 2.VERZE, Liberecký kraj, Český červený kříž, Liberec, Vladimír Valenta, Martin Půta, Červený kříž, Starostové pro Liberecký kraj, Dan Ramzer, Frýdlant, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Humanitární organizace v Libereckém kraji nabízejí pomoc seniorům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.