Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na kolejích zůstává 700 studentů, jsou připraveni pomáhat

V souladu s aktuálními nařízeními zůstává na libereckých kolejích zhruba 700 studentů. Stejně jako během první vlny se přihlásily desítky studentů pro případnou pomoc při hlídání dětí zdravotníků, v mateřských školách nebo v sociálních službách.

Na kolejích Technické univerzity v Liberci zůstalo po vládních nařízeních omezujících pobyt studentů kvůli šíření koronaviru kolem 700 studentů, tedy zhruba 40 procent ubytovaných. Jsou mezi nimi cizinci, ale také budoucí zdravotníci a záchranáři či studenti pedagogických a sociálních oborů, kteří mají praxi nebo jsou na seznamech pro povolané státem, řekl ČTK mluvčí univerzity Radek Pirkl. Zatím ale podle něj nikdo ze studentů povolán nebyl.

Podle pondělního rozhodnutí vlády nesmí být od středy na kolejích studenti, kteří mají bydliště v Česku. Výjimku dostali studenti s nařízenou pracovní povinností, studenti lékařských oborů nebo ti, kteří vykonávají pedagogickou praxi ve školách. Dodatečně pak po domluvě ministra školství Roberta Plagy s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (oba za ANO) mohou zůstat také studenti, kteří se nemohou vrátit domů kvůli riziku nákazy, nebo jsou v karanténě.

Zdravotnické obory studuje v Liberci 520 lidí a kolem stovky je jich aktuálně na praxích u záchranné služby či v nemocnicích, a to nejen v Liberci, ale po celé republice podle jejich bydliště. Jedna studentka třeba pomáhá podle Pirkla hygienikům s trasováním, dalších 11 je připraveno se do trasování zapojit. „Kraj si také vyžádal seznam studentů speciální pedagogiky, kterých je asi 70," řekl.

Děkan Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Jan Picek stejně jako na jaře oslovil studenty s prosbou o pomoc při hlídání dětí zdravotníků a dalších důležitých profesí, v sociálních službách nebo mateřských školách. Přihlásilo se přes 50 studentů. „Určitě chceme také zachovat praxe v mateřských školách, které jsou stále otevřené, a nabízí se i praxe v rámci základních škol. Studenti by mohli například pomoci učitelům s online výukou," doplnil Picek.

Podle příkazu rektora mohou na kolejích zůstat i studenti, kteří tam mají bydliště, studenti, kteří čekají na výsledek testu na nemoc covid-19 nebo jsou v karanténě, a také ti, kteří na univerzitě pracují. „Na kolejích nám zůstávají i studenti, kteří mají v Liberci práci a odjezd by je odřízl od zdroje příjmu. Dále jsou tu i studenti, kteří ve svém bydlišti sdílejí domácnost s někým z rizikových skupin a podobné případy, které vedení kolejí v součinnosti s rektorátem posuzovalo individuálně," dodal Pirkl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto skyshots.cz

Štítky ČR, školy, koronavirus, vysoké, Liberec, mateřská škola, zdravotnický pracovník, Technická univerzita v Liberci, Robert Plaga, Roman Prymula, Česko, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na kolejích zůstává 700 studentů, jsou připraveni pomáhat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.