Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Za poslední týden přibylo v kraji přes dva tisíce potvrzených případů

Během posledního týdne potvrdily testy nákazu koronavirem v kraji u 2213 lidí. Jedná se o největší týdenní přírůstek od března.

Zároveň jde skoro o dvojnásobný nárůst oproti předchozímu týdnu, kdy přibylo 1164 pozitivně testovaných. Počet zemřelých v souvislosti s koronavirem stoupl od minulého pátku z 11 na 22 a počet uzdravených o 320 na 2308. Od prvního zjištěného případu testy odhalily koronavirus u 5752 lidí z Libereckého kraje. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Přírůstky za 24 hodin jsou v posledních dnech v kraji rekordní. Nejvíce odhalených případů je ze čtvrtka, a to 481. Podle krajského hygienika Vladimíra Valenty se v kraji dělá aktuálně kolem 1500 testů denně. „Stále se nám daří trasovat kontakty v nějaké rozumné době do 48 hodin," řekl na dotaz ČTK po jednání Krizového štábu Libereckého kraje Valenta. S trasováním kontaktů nakažených pomáhají podle Valenty hygienikům policisté, dobrovolníci z liberecké univerzity, úřadů, ale i z veřejnosti. „Dnes jsme proškolili dalších deset lidí," dodal.

V kraji je 3422 takzvaně aktivních případů, což jsou nejen nemocní, ale i pozitivně testovaní bez příznaků onemocnění. Před týdnem bylo v kraji 1789 aktivních případů. V karanténě je kvůli kontaktu s nemocným nyní dalších 1110 lidí, před týdnem jich bylo 684. Podle Valenty doznívá ohnisko kolem Divadla F.X. Šaldy s tím, jak končí karantény. „Objevily se tam ale další případy, celkem bylo s tímto ohniskem spojeno 120 lidí. Další ohniska jsou ale u hokejistů v Liberci a Jablonci," doplnil Valenta.

Nejhůře je na tom stále Liberecko, na které připadá skoro polovina aktivních případů v kraji. V přepočtu na 100.000 obyvatel je na Liberecku za posledních sedm dnů 533 případů, hůře je na tom v zemi jen Uherskohradišťsko, Příbramsko a Plzeň - sever. V nemocnicích v kraji je 98 covid pozitivních. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) se zatím Liberecký kraj nechystá budovat polní nemocnici. V nemocnicích jsou ještě k dispozici akutní lůžka a kolem 130 standardních. V záloze jsou další nemocnice v kraji a objekty Léčebny respiračních nemocí ve Cvikově, s nimiž počítá pandemický plán.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jesenická nemocnice

Štítky ČR, koronavirus, správa, Liberecký, COVID-19, Vladimír Valenta, Liberecký kraj, nemocnice, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za poslední týden přibylo v kraji přes dva tisíce potvrzených případů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.