Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Vydejte se objevovat tajemství jizerskohorského léčitele ke Kittelovu domu

Spousta legend a tajemství jsou spojená s jizerskohorským léčitelem a ranhojičem Janem Josefem Eleazarem Kittelem. Udělejte si výlet k Černostudničnímu hřebenu, kde se můžete mimo jiné zastavit také přímo v jeho domě.

Kdysi krajinu sklářů dnes stále ještě připomínají malé baráčky s dvěma komíny. Právě v nich v minulosti vymačkávaly skleněné korálky a knoflíky. Samotný Kittelův dům najdete na Krásné vedle kostela, kam se můžete vydat z obce Pěnčín. „Jméno obce je odvozeno od ptáčníků, kteří zde v minulosti chytali zpěvné ptactvo,“ uvedl mluvčí kraje Jan Mikulička.

Roubený dům prošel kompletní rekonstrukcí, přesto neztratil nic ze svého kouzla. Stále zde najdete unikátní černou kuchyň a můžete nakouknout do léčebných postupů a metod, které Kittel v minulosti u svých pacientů využíval. Nedaleko domu se také nachází bylinková zahrádka.

Pokud vás zaujme život léčitele Kittela, můžete se vydat dál po jeho stopách. Zavedou vás až na Čertovy kameny, kde se měl údajně upsat ďáblu, a dále k prameni Žernovníku. „Odtud prý pocházela kostra neznámého vojáka, kterou měl doktor ve své pitevně,“ řekl Mikulička.  A komu budou ještě zbývat síly, může si vyšlápnout až k rozhledně na Černé Studnici. Během takového výletu našlapete kolem 11 kilometrů, které ale určitě stojí za to a nabídnou vám krásné výhledy.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký, Kittelův dům, Jablonecko, Pěnčín, dům, Krásná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Vydejte se objevovat tajemství jizerskohorského léčitele ke Kittelovu domu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.