Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zlatá stezka se vine celým Českým rájem a zavede vás na nejkrásnější místa

Zlatá stezka Českého ráje měří přes 100 kilometrů a vede z Mladé Boleslavi až do Jičína a pokud se po ní vydáte, navštívíte nejkrásnější vrcholy, skalní města i hrady a zámky Českého ráje.

Na Zlaté stezce si můžete vymyslet tolik výletů, kolik budete chtít a kolik zvládnete ujít. „Trasu si můžete rozdělit do několika pěších túr,“ sdělila radní Květa Vinklátová. Stezka má navíc bohatou historii a počátky sahají až do poloviny 19. století. 

Za jejím vznikem stojí nejen Vojta Náprstek ale také založený Klub českých turistů. A poprvé se zmínka o Zlaté stezce objevila v roce 1937 právě v publikaci KČT. „Ještě před válkou vznikl o stezce dokonce propagační film,“ uvedl mluvčí kraje Jan Mikulička. Přesto současná stezka není úplně stejná jako kdysi.

Kvůli změnám po válce, výstavbě silnic nebo těžbě tak zmizel například úsek propojující Prachovské skály a Trosky. Stále ale stezka nabízí mnoho krásných cest.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký, Český ráj, Zlatá stezka, Zlatá stezka Českého ráje, Mladá Boleslav, Jičín, Klub českých turistů, Květa Vinklátová, Vojtěch Náprstek, Prachovské skály, Trosky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zlatá stezka se vine celým Českým rájem a zavede vás na nejkrásnější místa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.