Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Podle testů přibylo za víkend nejvíce nakažených koronavirem od počátku pandemie

Testy v Libereckém kraji odhalily za víkend dalších 711 nakažených covidem-19. Podle údajů, které dnes aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví, je to nejvyšší víkendový nárůst v kraji od začátku epidemie.

O víkendech se ale méně testuje, v kraji jsou otevřena jen dvě z pěti odběrových míst, a to v nemocnicích v Liberci a České Lípě.Rostou i počty hospitalizovaných. „V páteřních nemocnicích leží aktuálně 54 lidí na jednotkách intenzivní péče a ARO a dalších 232 na standardních lůžkách," řekl po jednání Krizového štábu Libereckého kraje náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS). V nemocnicích je tak aktuálně 286 lidí s covidem, před týdnem jich bylo 162, z toho 36 vyžadovalo intenzivní péči.

Nemocnice proto dál navyšují lůžkovou kapacitu určenou pro pacienty s koronavirem. S ohledem na současný vývoj bude podle odhadů kraj potřebovat 660 lůžek pro covidové pacienty. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) už v posledních dnech využívají v krajské nemocnici jako jednotky intenzivní péče i operační sály.

Od začátku epidemie odhalily testy v Libereckém kraji nový koronavirus u 10.423 lidí, 3770 se jich ale z nemoci vyléčilo. Komplikacím spojeným s koronavirem v kraji podlehlo 51 lidí, šest jich bylo jen za víkend.

Aktuálně je v Libereckém kraji 6602 aktivních případů, což jsou nejen nemocní, ale také pozitivně testovaní bez příznaků onemocnění. Za posledních sedm dní testy denně v Libereckém kraji odhalily v průměru 523 nových případů nákazy.

Nejhorší je v kraji situace na Semilsku, kde za posledních sedm dní na 100.000 obyvatel připadá více než 985 nakažených, naopak nejlépe je na tom Českolipsko s 509 pozitivními testy na 100.000 obyvatel. V celém Česku je nejhorší situace stále na Zlínsku, kde mají 1097 nakažených na 100.000 lidí. Přes tisíc nakažených je také na Pardubicku a Vsetínsku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, správa, Liberecký, COVID-19, Liberecký kraj, nemocnice, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Přemysl Sobotka, ODS, Martin Půta, Liberec, Starostové pro Liberecký kraj, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle testů přibylo za víkend nejvíce nakažených koronavirem od počátku pandemie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.