Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Africký mor prasat se z Německa blíží k českým hranicím, platí mimořádná veterinární opatření

Státní veterinární správa (SVS) informovala o výskytu afrického moru v okrese Görlitz. Do Saska se mor rozšířil z Braniborska. Vzhledem k situaci SVS apeluje na dodržování mimořádných veterinárních opatření.

Poslední pozitivní nález Afrického moru prasat byl potvrzen u divočáka uloveného poblíž obce Krauschwitz. „Lokalita je vzdálená přibližně 65 kilometrů od české hranice,“ informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Navíc je možné, že v této oblasti je Africký mor prasat již delší dobu. „Varovné je na současném vývoji zejména to, že se jednalo o uloveného, nikoliv uhynulého divočáka,“ sdělil ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád, podle něj je navíc alarmující fakt, že nový případ byl nalezen 50 kilometrů od nejbližších nálezů v Braniborsku.

Podle SVS tato situace nasvědčuje tomu, že došlo k zavlečení moru z Polska, nebo že je situace v Německu vážnější a oblast výskytu daleko větší. Přestože v Česku se mor v posledních měsících nevyskytuje, stále platí mimořádná veterinární opatření. Ta se týkají například zákazu přikrmování nebo celoročního intenzivního lovu. „platí zákaz dovozu částí těl prasat divokých ke zhotovení trofejí ze zemí s výskytem AMP i zákaz používat v chovech prasat seno a slámu pocházející z těchto zemí,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Rizikem je i zkrmování kuchyňských odpadů v chovech domácích prasat nebo maso a masné výrobky z vepřového masa z domácích porážek nebo neznámých zdrojů. To samé platí také pro maso z neprohlédnutých prasat divokých a výrobky z něj,“ dodal mluvčí SVS.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj SVS ČR

Štítky Liberecký, SVS, prase, divočák, AMP, mor, Státní veterinární správa České republiky, Německo, divoké prase, Braniborsko, Sasko, Zhořelec, Polsko, Miroslav Toman, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Africký mor prasat se z Německa blíží k českým hranicím, platí mimořádná veterinární opatření  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.