Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Raspenavský hasič daroval kostní dřeň. Ostatním vzkazuje, ať neváhají

V uplynulých dnech pomohl profesionální hasič z HZS Libereckého kraje zachránit život. Martin Götz ve Fakultní nemocnici Plzeň daroval kostní dřeň.

Do registru se Martin Götz zapsal asi před třemi lety. „Tehdy jsme byli s přítelkyní darovat krev a řekli jsme si, že bychom se mohli přihlásit i do registru,“ uvádí odvážný hasič. Právě přítelkyně Martina celou dobu podporovala a byla mu při darování doprovodem.

Samotnému odběru dřeně předcházelo předoperační vyšetření. A po třech týdnech se vydal raspenavský hasič do plzeňské nemocnice. „Dnes jsou dva způsoby odběru, pod narkózou z pánevní kosti nebo separací z krve,“ vysvětluje Götz. Metodu si vybírá sám dárce, pokud to umožňuje i stav příjemce.

Čtyři dny před zákrokem si hasič musel píchat injekce, aby se buňky vyplavily do krve. „V pondělí večer jsem nastoupil do nemocnice a druhý den ráno jsem šel na sál. Čtyři hodiny jsem ležel s jehlama v ruce, kde cirkulovala krev přes separátor,“ říká dráce. Po pár hodinách pozorování jsme byl propuštěn.

???? Zachraňuje životy během služby i mimo ní ???? Profesionální hasič Martin Götz, který momentálně slouží na stanici HZS LK...

Zveřejnil(a) HZS Libereckého kraje dne Středa 4. listopadu 2020

Podle hasiče byla metoda separace jen mírně bolestivá a nebylo to nic, co by se nedalo vydržet. Navíc byl v nemocnici údajně velice příjemný personál. „Za pár chvil pak odcházíte s příjemným pocitem, že jste někomu pomohli,“ dodává a případným zájemcům vzkazuje, aby neváhali a do registru se zapsali. Při počáteční registraci se jim odebere jen pár kapek krve.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Martina Götze

Štítky Liberecký, Raspenva, kostní dřeň, dárcovství, Martin Götz, Liberecký kraj, Fakultní nemocnice Plzeň, nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Raspenavský hasič daroval kostní dřeň. Ostatním vzkazuje, ať neváhají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.