Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

U Dubé na Českolipsku našli mrtvou vlčici, zřejmě ji srazilo auto

Mrtvou vlčici objevili v neděli u silnice mezi Dubou a Ždírcem na Českolipsku. Zřejmě ji srazilo auto. Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) zvíře převezou k podrobnému zkoumání expertům, kteří se podílejí na výzkumu velkých šelem. Nedaleko místa nálezu se vlci prokazatelně vyskytují, letos na podzim tu usmrtili několik ovcí při opakovaných útocích a na fotopastech byla zachycena právě usmrcená vlčice, informovala mluvčí agentury Karolína Šůlová.

Vlčici dokázali odborníci poměrně snadno identifikovat, chybělo jí totiž jedno ucho. „Pitva by měla potvrdit přesnou příčinu smrti, kterou je pravděpodobně srážka s vozidlem, a také, jak byla vlčice stará a zda už měla vlčata. Odebrané vzorky necháme podrobit genetické analýze, aby se zjistilo, z jaké populace zvíře pochází. Mohlo být místní, ale mohlo také krajinou jen procházet při hledání nového teritoria," doplnila Jindřiška Jelínková z AOPK. V kraji nejde letos o první podobný případ, v lednu srazilo auto vlka u Turnova.

Vlci migrují na velké vzdálenosti a dokážou uběhnout až několik desítek kilometrů za noc - ať už při pohybu po svém teritoriu nebo při hledání nového. Kulturní krajina hustě osídlená lidmi a protkaná silnicemi pro ně však vytváří mnoho bariér. V přírodě plní vlci důležitou roli - pomáhají snižovat počty přemnožených prasat divokých, jelenů a srnců, kteří působí velké škody v lesích a na polích. V chráněné krajinné oblasti Kokořínsko - Máchův kraj a širším okolí se vlci vyskytují od roku 2014.

„Odhadujeme, že tu žije stále jedna smečka a možná další samostatní jedinci. Jsme v kontaktu s chovateli hospodářských zvířat, klíčové je, aby svá stáda dostatečně zabezpečili. Několika hospodářům jsme zapůjčili elektrické sítě a zdroje na vylepšení ochrany chovaných zvířat. Nedostatečně zabezpečená stáda jsou totiž pro vlky lákadlem. Může se pak stát, že se na ovce takzvaně naučí a budou je opakovaně napadat i na jednom místě, u jednoho chovatele," řekl za agenturu Ladislav Pořízek.

Škody způsobené vlky na hospodářských zvířatech stát prostřednictvím krajských úřadů proplácí. Poskytuje i dotace na zabezpečení stád.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto AOPK

Štítky příroda, nehoda, vlci, Liberecký kraj, Dubá, okres Česká Lípa, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Ždírec, podzim

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Dubé na Českolipsku našli mrtvou vlčici, zřejmě ji srazilo auto  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.