Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Senátor Canov je proti zákazu klecových chovů. Za svůj postoj čelí ostré kritice

Starosta Chrastavy a také senátor Michael Canov čelí vlně kritiky za prohlášení po zasedání Senátu Parlamentu ČR. Canov chce totiž pozměňovacím návrhem zrušit plánovaný zákaz klecových chovů slepic.

Podle Michaela Canova nemá zákaz klecových chovů slepic význam, pokud nebude platit pro celou Evropskou unii. „Tento zákaz je nedomyšlený z jednoho důvodu, není na úrovni EU,“ uvedl na tiskové konferenci senátor a člen klubu Starostové a nezávislí.

Podle Canova v současné době platí zákaz pouze v Německu a Rakousku a pokud nebude platit plošně v celé EU, nebude to mít smysl. „Pokud by zákaz v této podobě platil, tak by to znamenalo, nikoliv že by se přestala prodávat vejce z klecových chovů, ale že by se dovážela vejce z jiných zemí EU nebo dokonce ze zemí mimo EU,“ argumentoval Canov s tím, že právě z tohoto důvodu se kloní ke zrušení zákazu, který by měl být součástí novely zákona na ochranu zvířat.

Za své prohlášení ale sklidil senátor ostrou kritiku. Mimo jiné od organizací a hnutí, která dlouhodobě bojují za prosazení právě zákazu klecových chovů. Tomuto tématu se věnuje například kampaň Konec doby klecové.

div class="fb-post" data-href="https://www.facebook.com/canovmichael/posts/2640625029582231" data-show-text="true" data-width="">

Škoda, že předseda STAN ani slovem nekomentoval můj názor ohledně zákazu klecového chovu slepic, když ho, vzdálen ode...

Zveřejnil(a) Michael Canov dne Čtvrtek 12. listopadu 2020

K názoru senátora Canova se na sociálních sítích vyjádřil i předseda hnutí STAN Vít Rakušan. „Tolik zpráv, jako dnes, jsem snad ještě v životě nedostal. Proto ještě jednou opakuji, a takto jsem i hlasoval ve sněmovně: Jsem pro ABSOLUTNÍ ZÁKAZ klecových chovů a podporuji naopak pozměňovací návrhy kolegů, které pravidla ještě zpřísňují. Názor Michaela Canova není názorem hnutí STAN. A ostatní senátoři našeho hnutí vás přesvědčí, že náš názor je PRO ZÁKAZ,“ sdělil Vít Rakušan.

Přestože by podle Canova zákaz klecových chovů nevyřešil prodej vajec z takové produkce, k ukončení prodeje vajec nosnic z klecí se již dříve zavázala velká část řetězců jako Globus, Rozhlík.cz, Albert, Penny, Kaufland, Lidl, Košík.cz nebo Tesco. 

Následně ještě pod příspěvek Obránců zvířat dodal, že Michael Canov podle něj zastává nepřijatelný názor. „Je to názor jednoho senátora, ne názor STAN. Osobně se od něj distancuju, stejně jako naše hnutí. Jsem pro ABSOLUTNÍ ZÁKAZ klecových chovů a podporuji naopak pozměňovací návrhy kolegů, které pravidla ještě zpřísňují,“ dodal Rakušan.

Ne, toto není obrázek z fantasy komiksu‼️Senátor Michael Canov ze STAN právě v Senátu navrhl, aby byl zákaz klecových...

Zveřejnil(a) OBRAZ - Obránci zvířat dne Čtvrtek 12. listopadu 2020

Jste také proti zákazu klecových chovů?

Celkem hlasovalo288 čtenářů

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Liberecký, Michael Canov, klecové chovy, senát, Chrastava, Starostové a nezávislí, Evropská unie, Senát Parlamentu ČR, vejce, Vít Rakušan, Německo, Rakousko, Lidl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Yukin Yukin

Proč jsme zase aktivnější než EU, protože naše malá , ale o to iniciativnější země změní svět, nebo se alespoň zlikviduje a uvolní místo nové době.

Sobota, 14. listopadu 2020, 22:25Odpovědět

Jaroslav Čepela

Milióny českých slepic je pobouřeno, pan Rakušan má zahlcenou emailovou schránku ..

Sobota, 14. listopadu 2020, 09:37Odpovědět

Senátor Canov je proti zákazu klecových chovů. Za svůj postoj čelí ostré kritice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.