Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ve Frýdlantu musí vykácet přes sedmdesát jehličnanů, jsou napadené

Více než 70 vzrostlých jehličnanů musí nechat vykácet ve Frýdlantu na Liberecku. Stromy napadl kůrovec, ale také dřevokazná houba sypavka a postupně umírají. Na jaře pokácené stromy nahradí stromy nové, které budou do centra města a na sídliště vhodnější, řekla mluvčí radnice Martina Petrášková. Na sídlištích bude radnice nové stromy vybírat ve spolupráci s jednotlivými společenstvími vlastníků bytů.

Kvůli výskytu sypavky a kůrovce nechal Frýdlant od léta do září posoudit stav jehličnanů, hlavně smrků ztepilých a pichlavých na území města. K pokácení odborníci navrhli 74 stromů, z toho u 41 musel kácení schválit městský odbor životního prostředí. Převážná většina napadených stromů určených k odstranění je v okolí panelových sídlišť, několik jich roste i v centru města a na Větrově.

„Sypavka smrková napadla stromy nejen tady u nás ve Frýdlantu, ale je to problém celého regionu," doplnil místostarosta Jiří Stodůlka (ODS). Houba sypavka způsobuje rezavě hnědé zbarvení jehličí, které pak opadává, a dřeviny odumírají. „Stejně jako sypavka odsuzuje k zániku smrky pichlavé, další druh smrků odsuzuje k zániku lýkožrout smrkový neboli kůrovec. Také jeho příčinou v regionu vymírají stromy," dodal Stodůlka. Larvy lýkožrouta se totiž živí lýkem, kterým stromy rozvádějí vodu a živiny a opět způsobují usychání a úhyn stromu.

O kácení usychajících stromů se postarají frýdlantští dobrovolní hasiči, hotovo má být do konce ledna. Většina pokácených stromů bude rozřezána na čtyřmetrové klády, část větví využije město k výzdobě o nadcházejícím adventu a zbytek zpracuje na štěpku. V únoru pak nechá město odfrézovat pařezy. „Za pokácené stromy chceme hned na jaře vysadit jiné," řekl Stodůlka. Už to ale nebudou jehličnany, které mají mělké kořeny a za silného větru hrozí, že se vyvrátí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Frýdlant

Štítky příroda, Frýdlant, kácení, strom, jehličnany, kůrovci, Jiří Stodůlka, Liberecký kraj, ODS, advent

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Frýdlantu musí vykácet přes sedmdesát jehličnanů, jsou napadené  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.