Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

DEN PO DNI: Jak v Liberci probíhala sametová revoluce

Vrcholem listopadových událostí před 31 lety byla velká generální stávka, kterou se Liberečané připojili k masovým demonstracím po celé zemi. Psal se 27. listopad 1989 a před libereckou radnicí stávkovalo s vlaječkami a transparenty na 20 tisíc lidí z tehdejších podniků, úřadů, obchodů, škol a dalších institucí. Totalitní režim se ocitl v posledním tažení. Co se v Liberci dělo od 17. listopadu? Připomeňte si tehdejší pohnuté dny.

Pátek 17. listopadu

Sedmnáctého listopadu 1989 se v Liberci vlastně ještě nic závažného nedělo. Noviny Vpřed informovaly o výročí roku 1939 a o událostech spojených s uzavřením vysokých škol. V Praze přitom večer došlo k zásadní demonstraci a pochodu z Albertova na Národní třídu, kde tvrdě zásáhla policie.

Sobota 18. listopadu

V dobových novinách se o zásahu policie prakticky nepsalo, na pražských vysokých školách už ale začala stávka a došlo k shromáždění v Realistickém divadle, kde se řešila celostátní stávka. Až poté se revoluční dění začalo přesouvat i na sever Čech, kde o událostech 17. listopadu informoval režisér Petr Palouš. Místo představení Obsluhoval jsem anglického krále se tak v Malém divadle četlo prohlášení pražských herců a studentů. Prohlášení se pak četlo i v přestávce opery hlavní liberecké scény a poté bylo jasno, že revoluce začíná i v Liberci.

Neděle 19. listopadu

Události začaly nabírat na síle, ke stávce se postupně začali přidávat zaměstnanci a herci divadla, místo představení se mluvilo o současné situaci. Divadlo se tak stalo revolučním centrem Liberce. 

Pondělí 20. listopadu

Revoluce se šíří i na střední školy, většina jich v Liberci neučí a studenti se vydávají do ulic. Ve školách se beseduje, ke stávce se přidávají i vysokoškoláci. Po předvolání na Krajský národní výbor odstupuje z funkce ředitel divadla Petr Novotný, vedoucí odboru kultury ji ale nepřijímá, ředitele podporují i herci. 

Úterý 21. listopadu

Herci objíždí besedy po libereckém okrese. Divadelní stávka se mění v okupační, divadelníci v divadle přespávají, aby budova nemohla být uzavřena. Benešovo náměstí se odpoledne zaplňuje lidmi. Původně ekologická manifestace spontánně přerůstá v akci na podporu studentů. Demonstrace se od té doby před radnicí schází každý den.

Středa 22. listopadu 

V Liberci napadl sníh, který způsobil dopravní kalamitu. Herci ale přesto navštěvují další a další podniky, do některých nejsou vpuštěni. V pavilonu A LVT probíhají oslavy Mezinárodního dne studentů, získávají ale úplně jiný charakter. S názorem na změnu vystupují i někteří pedagogové. Na večerním diskusním pořadu v divadle vzniká divadelní Občanské forum.

Čtvrtek 23. listopadu

Okresní výbor KSČ svolává do Hodkovic aktiv předních hospodářských pracovníků okresu. Snaží se zabránit generální stávce a vystupuje proti plánované velké pondělní demonstraci. V Liberci vznikají další opoziční centra, proti divadlu má být zakročeno, pokud do soboty nezačne hrát. Petr Novotný jako ředitel divadla rezignuje. Ve foyer divadla se promítá zásah z Národní třídy.

Den boje za svobodu a demokracii zbarví libereckou radnici a divadlo do trikolory

Pokud budete mít dnes navečer cestu centrem města Liberce, určitě se zastavte u liberecké radnice. Ta bude přesně v 17:11 nasvícena barvy trikolory. A stejně tak i Šaldovo divadlo.

Pátek 24. listopadu

Situace se začíná lámat. O demonstracích v Praze už píšou i noviny Vpřed, na pondělí pokračují přípravy generální stávky a demonstrace u radnice. 

Pondělí 27. listopadu

Změny v ÚV KSČ, požadavky Občasnkého fora se začínají plnit. Před radnicí se schází na dvacet tisíc lidí, mnozí musí stát v přilehlých ulicích. Symbolicky se zastavuje doprava, ke stávce se přidává řada malých podniků. 

Neděle 3. prosince

Byla jmenovaná nová vláda, v níž bylo jen pět nekomunistů. Studenti to odmítají a pokračují ve stávce. 

Pondělí 4. prosince

Náměstí se opět zaplňuje lidmi a požaduje větší vládní změny. 

Neděle 10. prosince

Prezident Husák jmenuje vládu národního porozumění sestavnou Mariánem Čalfou a rezignuje. Vysokoškoláci ukončují stávku a vrací se ke studiu, liberečtí herci se vrací k hraní. Situace se uklidňuje.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ladislav Ovsík, Milan Drahoňovský

Štítky listopad 1989, Sametová revoluce, Liberec, revoluce, stávka, divadlo, demonstrace, radnice, herec, Praha, Petr Novotný, Národní třída, Marián Čalfa, Švandovo divadlo na Smíchově

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DEN PO DNI: Jak v Liberci probíhala sametová revoluce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.