Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jablonec zakázal vyhláškou použití pyrotechniky a lampionů štěstí

Zastupitelé v Jablonci dnes schválili novou vyhlášku, která zakazuje použití zábavní pyrotechniky a lampionů štěstí na území města. Pro zábavní pyrotechniku platí výjimka pro silvestrovské oslavy od 18:00 až do 02:00 na Nový rok. Zákaz populárních lampionů štěstí platí vzhledem k jejich nebezpečnosti bez výjimky po celý rok. Vyhlášku připravila opoziční zastupitelka Michaela Tejmlová (Společně pro Jablonec).

„Inspirovala jsem se v sousedním Liberci," řekla na dnešním jednání Tejmlová. Zábavní pyrotechnika podle ní škodí lidem i zvířatům. Způsobuje nadměrný hluk, který špatně snáší především malé děti, senioři a citlivější lidé. U zvířat divokých i domácích, které mají mnohonásobně citlivější sluch, způsobuje paniku a stres, při níž zvířata bezhlavě utíkají. Běžně pak vbíhají pod auta, narážejí do překážek, což vede ke zraněním i úmrtím.

Vyhlášku předložila Tejmlová ve dvou variantách, úplný zákaz pyrotechniky a lampionů ale zastupitelé nepodpořili. Podobně jako v Liberci se zákaz nevztahuje na pyrotechniku kategorie F1, která je dostupná dětem od 15 let a zahrnuje prskavky, narozeninové fontány nebo bouchací kapsle. Rada města může také povolit výjimky, žádost je ale třeba podat nejméně 30 dní před konáním akce.

Liberecká vyhláška umožňuje bez povolení celoročně odpalovat zábavní pyrotechniku v rekreačním areálu ve Vesci. V Jablonci takové místo nemají. „Původní úvahy o tom, že by se daly v Jablonci vymezit místa, kde by byla zábavní pyrotechnika povolena, například Dobrá voda či Tajvan, byly nakonec opuštěny po negativních reakcích jabloneckých občanů," uvedla Tejmlová. Vyhláška nabude účinnosti patnáctým dnem po vyhlášení, platit tak začne už v prosinci.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pyrotechnika, Jablonec, lampiony štěstí, lampion, zábavní pyrotechnika, Michaela Tejmlová, silvestr, Liberec, Tchaj-wan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec zakázal vyhláškou použití pyrotechniky a lampionů štěstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.