Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mrtvou vlčici někdo zastřelil. Případ bude řešit policie

Mrtvou vlčici nalezenou počátkem listopadu na silnici u Dubé na Českolipsku někdo zastřelil. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR se obrátí na policii, úmyslné usmrcení chráněného živočicha je totiž trestným činem, informovala mluvčí agentury Karolína Šůlová. Jde už o druhý zdokumentovaný případ nelegálního střílení vlků v Česku. První prokazatelně zastřelené zvíře objevili loni v příkopu u Konětop na Mělnicku, pachatele nenašli.

Mrtvá vlčice, kterou našli 8. listopadu u silnice mezi Dubou a Ždírcem, má podle rentgenových snímků a prvotního ohledání zbytky střely v oblasti hlavy a temene. Zda byly příčinou smrti zvířete má určit pitva provedená experty z Fakulty veterinárního lékařství Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Genetická analýza potvrdila, že jde o zvíře z takzvané středoevropské nížinné populace - patří tedy k vlkům, kteří do Česka dostali z oblasti německé Lužice. Příbuznost se smečkou, která se dlouhodobě pohybuje na Kokořínsku, se zjišťuje.

„Vlků v České republice žije pouhých několik desítek a fakt, že někdo takto vzácná zvířata střílí, je opravdu ostudný. Není ale bohužel novinkou, že šelmy a dravci se u nás stávají oběťmi pytláků. Letos na jaře byl v Beskydech zastřelen rys Olda, na Pálavě otráven vzácný dravec luňák červený, na Litoměřicku orel mořský a výčet by mohl pokračovat. Bohužel se ani v jednom případě policii nepodařilo viníka vypátrat. Doufám, že policie jej tentokrát skutečně odhalí, už jen proto, že je to v regionu druhý případ," doplnil ředitel agentury František Pelc.

V chráněné krajinné oblasti Kokořínsko - Máchův kraj se vlci vyskytují od roku 2014. Přítomnost velkých šelem může podle Pelce vzbuzovat nelibost u chovatelů hospodářských zvířat, nepředpokládá ale, že právě oni po vlcích střílejí. „Stát chovatelům případné škody hradí, je možné získat finance i na preventivní zabezpečení stád. Zkušenosti z Německa ukazují, že dobré zabezpečení dokáže odvrátit 80 až 95 procent vlčích útoků," řekl Pelc a upozornil, že vlci plní v české přírodě důležitou roli. „Pomáhají snižovat počty přemnožených prasat divokých, jelenů a srnců, kteří působí škody v lesích a na polích v řádech miliard korun ročně. Divoce žijící zvířata tvoří podle výzkumů více než 98 procent vlčí potravy," uvedl.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto AOPK

Štítky vlčice, Dubá, policie, Česko, František Pelc, okres Česká Lípa, okres Mělník, Konětopy, CHKO Kokořínsko - Máchův kraj, Ždírec, Lužice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mrtvou vlčici někdo zastřelil. Případ bude řešit policie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.