Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecká teplárna příští rok zdražovat nebude. Lidé s věrnostní smlouvou zaplatí 646 korun za gigajoule

Teplárna Liberec příští rok nezmění cenu za teplo. Domácnosti, které mají pětileté smlouvy, zaplatí stejně jako letos za gigajoule zhruba 646 korun. Bez věrnostní smlouvy je cena za gigajoule o 110 korun vyšší. Vyplývá to z dokumentu, který vzalo na vědomí liberecké zastupitelstvo.

Liberec je s 23,96 procenty menšinovým vlastníkem teplárny. Podnik zásobuje teplem a teplou vodou přes 14 tisíc domácností. Na centrální vytápění je napojena i desítka průmyslových areálů a dalších 130 odběratelů jako školy, úřady nebo nákupní centra. Podle údajů z dokumentu vyplývá, že drtivá většina napojených domácností využívá věrnostní program. Smlouvu na pět let mělo loni 94 procent z nich.

Teplárna chce pětiletý věrnostní program se slevou 14,5 procenta zachovat minimálně do roku 2025. „Doufám, že bude pokračovat i v následujících (pětiletých) periodách," řekl zastupitelům předseda představenstva teplárny Jan Sedláček.

Věrnostní program začala nabízet teplárna v důsledku odpojování odběratelů v roce 2015. Rok předtím přišla o 45 odběratelů, po zavedení věrnostního programu za pět let dohromady o dalších 68. Za poslední tři roky naopak šest nových odběratelů získala.

Teplárna Liberec je od roku 2007 součástí skupiny MVV Energie, jež vlastní přes 76 procent akcií. Hlavním zdrojem tepla je v Liberci v posledních letech sousední spalovna Termizo, kterou MVV vlastní od roku 2011. Loni dokončila teplárna výměnu první ze tří větví parovodních rozvodů. V projektu GreenNet za 300 milionů korun nahradili dělníci devět kilometrů ztrátových parovodů za úspornější horkovodní potrubí. Na výměnu potrubí získala teplárna dotaci 70 milionů korun, zbytek financuje z pětiletého úvěru. Sedláček dnes uvedl, že ho splácet začnou v prosinci.

„Nesmíme dále investovat, dokud nesplatíme," uvedl Sedláček. Podle něj jde o podmínku banky. Pětileté období ke splacení úvěru chtějí podle něj využít k přípravě modernizace další větve. Práce začnou nejdřív v roce 2026. Sedláček odhaduje, že půjde opět o investici za 250 až 300 milionů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Teplárna Liberec

Štítky teplo, Liberec, firmy, Teplárna Liberec, Jan Sedláček, MVV Energie, TERMIZO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká teplárna příští rok zdražovat nebude. Lidé s věrnostní smlouvou zaplatí 646 korun za gigajoule  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.