Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V Liberci se po týdnech rozjela kabinová lanovka na Ještěd

V Liberci se dnes po bezmála šesti týdnech rozjela kabinová lanovka na Ještěd. Nejprve stála kvůli silnému větru, pak v důsledku protikoronavirových opatření a od začátku listopadu měla pravidelnou odstávku před zimní sezonou. Provoz lanovka zahájila s omezenou přepravní kapacitou, přednosta lanovky Vladimír Štěpán ale neočekává, že by se měly tvořit fronty. Zájem v tomto období o svezení bývá podle něj malý. „Velký bývá až poslední týden v prosinci," řekl.

Každá z obou kabin nejrychlejší lanovky v zemi pojme až 35 cestujících, dovnitř ale průvodčí pustí maximálně 20 lidí. „Aby kabina nebyla úplně našvihaná. Když tam je 35 lidí, tak stojí jeden vedle druhého, takto tam budou alespoň nějaké rozestupy," uvedl Štěpán. Podle něj se tak rozhodli sami, protikoronavirová opatření jim to nenařizují. Na lanovku se vztahují pravidla jako pro veřejnou dopravu, povinné jsou tak jen roušky zakrývající ústa a nos. K dispozici budou mít cestující i dezinfekci na ruce. Riziko nákazy v lanovce je ale malé, cesta mezi stanicemi vzdálených od sebe 1188 metrů trvá čtyři minuty. Běžná rychlost lanovky je 36 kilometrů v hodině.

Kabinová lanovka na Ještěd je oblíbenou turistickou atrakcí, v provozu je přes 85 let. Z vrcholu kopce nad Libercem je vidět na Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, Český ráj a České středohoří. Za současného inverzního počasí je na vrcholu často vidět takzvané moře, kdy jsou údolí ukrytá v mracích. Zážitkem tak bývá i samotná cesta lanovkou, při níž se dostává z "šedě" do slunečního světla. Dolní stanice je v nadmořské výšce 600 metrů a často pod úrovní mraků, horní na vrcholu Ještědu o 400 metrů výš je už obvykle nad ní.

V posledních letech vyvezla lanovka ročně 230 000 až 290 000 lidí, letošní sezonu ale negativně ovlivňuje epidemie koronaviru a přepravených cestujících je asi o třetinu méně než obvykle. Lanovka byla mimo provoz letos už na jaře od poloviny března bezmála dva měsíce a poté měla ještě několik týdnů omezenou kapacitu. Na podzim stála od 20. října. Původně měla začít jezdit už před týdnem, letos se ale při podzimní revizi dělaly i práce, které se běžně nedělají. Mezi ně patřila také výměna jedné ze dvou kabin. Bez nutnosti renovace vydrží kabiny obvykle deset let, při této odstávce se ale měnila jedna už po osmi letech. Měla popraskanou laminátovou střechu a trochu do ní zatékalo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto jested.cz

Štítky železnice, rekreace, lanovky, Ještěd, Liberec, lanová dráha, kabinová lanovka, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci se po týdnech rozjela kabinová lanovka na Ještěd  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.