Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Nad Jítravou najdete zříceninu Roimundu

Bývalo to panské sídlo postavené ve 14. století. Dnes už z Roimundu nezbývá snad ani zřícenina, spíš jen zbytek jedné ze zdí. Nachází se ale v nádherné přírodě bučin Ještědsko-kozákovského hřbetu.

Jeho název vznikl ze dvou francouzských slov Roi a mont, v překladu tedy Královská hora. Hrad založil roku 1342 Jan z Donína. Stalo se tak na základě povolení krále Karla IV, což objasňuje pojmenování této stavby; v písemných pramenech lze nalézt též názvy Roynungen, Ronnenburg, Roymunth a Roimund.

Roku 1414 hrad dobyl Jan z Vartenberka a podnikal z něj až do počátku husitských válek loupeživé výpady proti lužickému Šestiměstí.

V roce 1427 se hejtmanem hradu stal Hans Foltch ze saské Torgavy, který chtěl o rok později 335 kop grošů za to, že hrad udrží v rukách Šestiměstí. Nakonec se dědicem hradu stal Jan Hlaváč z Donína, který jej prodal Venčovi z Donína. Přesné datum zániku hradu není známé, nicméně od poloviny 15. století je uváděn jako rozbořený.

Dnes už je hrad cílem jen turistů, kteří zde mohou odhadovat, jak hrádek s oválným půdorysem chráněný příkopem a valem kdysi vypadal. Dojdete k němu buď po modré od autobusové zastávky Bílý Kostel – Rozkoš, ale vede k němu cesta od Kryštofova údolí přes Bu republiky nebo po červené hřebenovce od Ještědu a Křižanské sedlo.

Kde najdete Roimund

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky roimund, zřícenina, tip na výlet, liberecký kraj, hrad, Jítrava, Karel IV. Lucemburský, Jan z Vartenberka, Romská občanská iniciativa, Husitské války, Jan Hlaváč, Donín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Nad Jítravou najdete zříceninu Roimundu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.