Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Jablonci kvůli silnému větru uzavřeli Mírové náměstí s vánočním stromem

V Jablonci dnes částečně uzavřeli Mírové náměstí s vánočním stromem. Meteorologové na víkend předpovídají silný vítr, radnice se proto obává o bezpečnost lidí. Silný vítr způsobuje v centru víry, které mohou způsobit zlomení stromu v místě kotvení. V minulosti už se to stalo, náměstí proto bude uzavřené páskami, řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Meteorologové předpovídají na víkend silný vítr, který může v nárazech přesáhnout rychlost až sto kilometrů v hodině, na horách na severu může dosáhnout až síly orkánu. Největší nebezpečí hrozí na Liberecku a Jablonecku. „Při takto silném větru již v minulosti vánoční strom dvakrát spadl. Proto při podobné předpovědi vždy náměstí z bezpečnostních důvodů uzavíráme," řekl jednatel Technických služeb Jablonec Milan Nožička.

V prosinci 2013 zlomila vánoční strom před radnicí noční vichřice. Z nádherného smrku tehdy zůstal jen pahýl trčící z dlažby. Strom spadl asi půl hodiny po půlnoci, nikomu se tehdy naštěstí nic nestalo. Desetimetrový smrk pichlák se zlomil nad stojanem a na dvou dalších místech se naštípl, takže město muselo zajistit strom nový. Navíc bylo nutné dokoupit osvětlení, které se pádem zničilo.

Silný vítr poškodil vánoční strom v Jablonci také v roce 2017. Mohutná jedle tehdy nevydržela silné poryvy větru, naklonila se a hrozilo, že spadne. Navíc se při kontrole ukázalo, že kmen stromu je narušený. Vedení města se proto s ohledem na bezpečnost lidí rozhodlo strom odstranit. Nový nechala radnice postavit až po vánočních trzích.

Letos jsou kvůli koronavirové pandemii Vánoce v Jablonci skromnější, radnice zrušila vánoční trhy i tradiční sbírku Primátorský svařák. Od pondělí 7. do neděle 20. prosince ale bude na Mírovém náměstí alespoň šest stánků, prodejcům je město nabídlo zdarma. „Ve dvou bude drobné občerstvení, jako je třeba svařené víno, do zbylých čtyř jsme domluvili trhovce s tradičním řemeslným zbožím," doplnil Jan Zeman z Eurocentra.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky počasí, správa, vítr, Vánoce, Jablonec, vichřice, vánoční stromek, radnice, Liberecký kraj, okres Jablonec nad Nisou, Ján Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci kvůli silnému větru uzavřeli Mírové náměstí s vánočním stromem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.