Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Skalní hrad Rotštejn přežil Přemyslovce i husity

Z hradu Rotštejn, který se nachází v Klokočských skalách, zbyla dnes jen zřícenina. Přesto toto místo jistě stojí za návštěvu, pokud se chcete v předvánočním čase pokochat výhledy na Trosky a Hruboskalsko.

Historie hradu sahá až do 13. století a jeho zakladatelem je nejspíše Markvartic Vok z Rotštejna. Ani ne o sto let později byl ale hrad vypálen. A k výstavbě kamenného jádra došlo až v době, kdy Rotštejn vlastnil Ješek z Rotštejna. „Roku 1415 prodala hrad jistá Žofka, vdova po Ješkovi z Rotštejna, Ondřeji Paldrovi z Vařin. On i jeho syn zůstali během husitských válek věrni katolické straně. Hrad byl poté dobyt a vypálen roku 1426 husitskými vojsky,“ uvedl mluvčí kraje Filip Trdla.

Od roku 1514 byl hrad uváděn jako pustý. Na výlet na Rotštejn se můžete vydat z nedalekého parkoviště, ale také z Mírové pod Kozákovem nebo z Klokočí. Když už sem zamíříte, můžete si projít Klokočské skály a navštívit jeskyni Postojnu i Husův pomník vytesaný přímo do skály.

„Zima přeje pěším výletům. Okolí zříceniny Rotštejn je půvabné a přitažlivé svými skalními útvary,“ sdělila náměstkyně Květa Vinklátová s tím, že by návštěvníci měli mít na paměti, že se zřícenina nachází v přírodní rezervaci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky výlet, turistika, Liberecký, Rotštejn, hrad, skála, Přemyslovci, zřícenina, Trosky, Hruboskalsko, Husitské války, skalní hrad, Květa Vinklátová, Markvartice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hana Talli Hlubučková

Dobrý den, rádi na hradě uvítáme návštěvníky, až to dovolí epidemiologická situace a také počasí.V důsledku nařízení vlády je hrad od 8.10.2020 do odvolání uzavřen.

Sobota, 12. prosince 2020, 07:56Odpovědět

TIP NA VÝLET: Skalní hrad Rotštejn přežil Přemyslovce i husity  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.