Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Koronavirus pozastavil exekuce a insolvence. Odklad problém jen odsune do blízké budoucnosti

Prezident Miloš Zeman podepsal v polovině listopadu novelu, která pozastavuje exekuce movitých i nemovitých věcí. Až na výjimky se tak exekuce odkládají na leden roku 2021. Podle exekutorské komory bylo v České republice k 10. červnu na 4,45 milionu exekucí, kterým čelí zhruba 728 tisíc lidí. Celkový dluh všech lidí v insolvenci se vyšplhal na 327 miliardy korun.

„Je ale třeba si uvědomit, že žádný systém nezmění, ani nemůže změnit nic na tom, jak exekuce vůbec vznikají. Na počátku je vždy dlužník, který dlouhou dobu nehradí své závazky a věřitel, který vyčerpal všechny možnosti, jak získat své prostředky zpět, a proto se obrátil na soud. Ten, pokud jeho nároky uzná, pověří soudního exekutora provedením exekuce. Je tedy naprosto nepřípustné démonizovat soudní exekutory, kteří pouze vykonávají nařízení soudu,“ upozornila Exekuční komora.

Jak novela o odložení exekucí funguje?

Novela prodlužuje a obnovuje změny některých pravidel insolvencí a exekucí v souvislosti s nynější koronavirovou krizí. Firmy v přechodných hospodářských potížích na sebe nebudou muset podat až do konce června příštího roku insolvenční návrh. Povinný souhlas věřitelů s prodloužením ochranného moratoria u insolvenčních návrhů bude zrušen.

Zkrácení moratoria uvítala například Exekutorská komora ČR. Usilovala ale o to, aby výjimka skončila už na konci roku. Platforma Exekutoři proti teritorialitě a Česká asociace věřitelů uvedly, že exekuční moratorium sníží vymahatelnost práva a poškodí věřitele.

Návrh má prodloužit období, v němž dlužník dostává vyšší jednorázovou výplatu z jeho obstaveného účtu. Čtyřnásobek životního minima místo obvyklého dvojnásobku se bude vyplácet do konce února 2021 místo konce letošního prosince. Změna podle Exekutorské komory rozšiřuje okruh takzvaných profesionálních dlužníků, k jejichž majetku se věřitel nedostane.

„Lidem, s již nařízenou mobiliární exekucí tento odklad pravděpodobně zásadně nepomůže, pouze problém odsune do blízké budoucnosti. Odklad může pomoct lidem, kteří kvůli současné situaci přijdou o příjem a dostanou se do obtíží např. s dodržením splátkového kalendáře sjednaného u exekutora," uvedl soudní vykonavatel, který si přál zůstat v anonymitě.

Špatná půjčka může člověka naprosto zruinovat

Lidé se do exekuce dostávají jednoduše řečeno proto, že mají dluhy, které nezaplatí v dohodnutém termínu, a věřitel využije možnosti dluh žalovat u soudu a následně vymáhat prostřednictvím exekuce. Dluhem může být nesplacený úvěr či půjčka, nesplněná povinnost (např. platby na zdravotním pojistném), nezaplacená pokuta, náhrada škody a další.

Lidé do problémů s dluhy mohou dostat bez vlastního přičinění, a současná situace je toho názorným příkladem. „To pak vede k životním situacím, ve kterých může být půjčka jedinou cestou, jak např. nepřijít o střechu nad hlavou. V tom případě je pak ale nezbytné, abychom při výběru poskytovatele věděli daleko více, než jen to, jaký je úrok či RPSN. Především bychom měli znát to, co se stane, když se dostane do problémů se splácením, což je v případě, že nemáte na nájem, celkem pravděpodobné," uvedl koordinátor organizace Člověk v tísni Martin Kovalčík.

„Pro představu: pokud půl roku nebudete splácet úvěr ve výši 50 000 Kč, můžete zaplatit od necelých šesti tisíc až po téměř 75 tisíc Kč. A to je velký rozdíl, který názorně ilustruje, jak může špatná půjčka člověka naprosto zruinovat, což vede k příběhům, které slýcháváme na naší dluhové helplince či při přímých konzultacích v našich poradnách," vysvětlil Kovalčík.

Co dluh, to jiný exekutor. A to je chyba

Dlužníci mohou postupně upadnout do několika exekucí najednou. Každý věřitel vymáhá svou exekuci sám a také si každý určuje svého exekutora. To, že člověk, který má exekuci, se dále zadluží, je velmi časté a velmi snadné. Ve chvíli, kdy musí dlužník fungovat s daleko menším rozpočtem (má zablokovaný účet, jsou mu prováděny srážky ze mzdy), je pro něj velmi těžké dostát svým závazkům.

To znamená, že dluhy, které do té doby bez problémů splácel, splácet přestane, protože mu zbývají po srážce ze mzdy peníze sotva na nájem a na základní životní potřeby. „To, že po dlužníku vymáhá každý dluh jiný exekutor, je chyba systému. Věřitelé si mohou exekutora volně vybírat, a tak se velmi neracionálně a neekonomicky vymáhá po dlužníku najednou z mnoha stran. Jakékoli snahy koncentrovat všechny dluhy u jednoho exekutora byly zatím neúspěšné,“ informovala koordinátorka organizace Rubikon Pavla Aschermannová.

„Celý systém exekucí a mobiliárních exekucí zvlášť by potřeboval radikální změnu, především zavedení systému jeden dlužník - jeden exekutor, zlidštění mobiliárních exekucí a větší postihy pro exekutory, kteří se chovají neeticky při výkonu své funkce,“ uzavřela Aschermannová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká justice

Štítky exekuce, insolvence, koronavirus, exekuční komora, soudní exekutor, Miloš Zeman, Česko, Exekutorská komora České republiky, koronavirová krize, Člověk v tísni, Rubikon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus pozastavil exekuce a insolvence. Odklad problém jen odsune do blízké budoucnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.