Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Skiareály zatím sezonu nezahájí. Chybí jim sníh a vadí zákaz ubytování

Z letošního začátku zimy ani z vládních nařízení zatím nemají skiareály v Libereckém kraji radost. Sezonu zahájit zatím neplánují.

Od pátku se mohou na základě rozhodnutí vlády otevřít, návštěvníci se tam ale nebudou moci ubytovat. V kraji to zasáhne hlavně krkonošská střediska. Jak moc se to projeví, ale zatím nedokážou odhadnout, vyplývá z ankety ČTK.

Na ubytovaných je závislé Benecko v Krkonoších, kde je v hotelích a penzionech zhruba 2500 lůžek. „Pro nás to je nepříjemné. Klientelu v areálu máme převážně složenou z lidí, kteří jsou tady ubytovaní," uvedl starosta obce Jaroslav Mejsnar. Zatím si ale netroufá odhadnout, do jaké míry budou lidé, kteří jezdili na pobyty, ochotni každý den dojíždět. „Samozřejmě, až se rozjede areál, tak uvidíme, co to bude znamenat, ale myslíme si, že to bude velký úbytek. Nedokážu si představit, že by z Prahy a dalších vzdálených míst k nám denně dojížděli lyžovat," dodal. K otevření sjezdovky u lanovky je podle něj potřeba alespoň den až dva mrazů umožňující vyrábět umělý sníh.

Sníh chybí i krkonošské Rokytnici nad Jizerou, kde je největší areál v kraji. Aby se tam dalo lyžovat na Vánoce, muselo by začít mrznout už dnes. Předpověď ale není příznivá. Podle ředitele areálu Víta Pražáka kvůli oblevě přišli asi o polovinu sněhu, který za mrazů vyrobili. Také Rokytnice se podle něj znatelně dotkne, že nebudou ubytovaní turisté. „Tím nám vláda odpárala vícedenní jízdenky," uvedl. V nedalekém Harrachově se v pátek rozjede za pěkného počasí jen lanovka pro pěší. „Potřebujeme dva tři dny mrazů, abychom otevřeli aspoň jednu sjezdovku," uvedl provozní náměstek harrachovského areálu Vlastislav Fejkl. Odhaduje, že ubytovaní lyžaři tvoří asi polovinu klientely v areálu.

Největší areály v Jizerských horách jsou závislé hlavně na dojíždějících lyžařích. Jednodenních je zhruba 80 procent, řekl ČTK Pavel Bažant ze Ski bižu, jež provozuje areály na Tanvaldském Špičáku a Severáku v Bedřichově. Podle něj by je tak uzavření hotelů nemělo limitovat, obavy má ale i tak. „Podle mého názoru nikdo neví, kolik lidí přijde. Poslední ukazatelem jsou teď hospody. Otevřely se a lidé nechodili," uvedl. Vadí mu, že se nelze opřít o vládu, chybí mu jistota v rozhodování. „Nikdo neví, co udělá zítra," řekl. Podle něj by v pátek byli schopni zahájit sezonu, ale raději ještě vyčkají. „Když bych sníh teď rozhrnul, možná by to dalo, ale nebyla by to taková vrstva sněhu, o které bych byl přesvědčený, že přežije oblevu," dodal. Podle něj by potřebovali vyrábět sníh ještě aspoň den až dva.

Na Vánoce by chtěl sezonu s novou páteřní sjezdovkou zahájit Ještěd v Liberci. Ani tohoto střediska by se uzavření hotelů nemělo příliš dotknout. „My jsme dojezdové středisko pro každodenní lyžování," uvedl ředitel skiareálu Jakub Hanuš. Z Prahy trvá cesta na Ještěd zhruba hodinu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky ČR, rekreace, koronavirus, Liberecký, hory, sjezdovka, hotel, vláda, Liberecký kraj, mráz, Jaroslav Mejsnar, Praha, Vánoce, Krkonoše, Benecko, Rokytnice nad Jizerou, Ještěd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skiareály zatím sezonu nezahájí. Chybí jim sníh a vadí zákaz ubytování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.