Počasí dnes21 °C, zítra24 °C
Pondělí 24. června 2024  |  Svátek má Jan
Bez reklam

Severák plánuje o víkendu zahájit sezónu. Spustí jeden vlek

V Libereckém kraji o víkendu zahájí sezonu první lyžařské středisko. Jeden vlek bude v provozu na Severáku v Hraběticích v Jizerských horách.

Pro lyžaře bude k dispozici od soboty zhruba 200 metrů dlouhá sjezdovka s dětským profilem. Je na ní od 20 do 50 centimetrů sněhu, řekl ČTK za středisko Pavel Bažant.

Vláda umožnila provoz skiareálů od tohoto pátku, na horách se ale nelze ubytovat, a jídlo a pití si lze koupit jen z výdejových okének. Platí také přísná opatření na rozestupy pod vleky a počty dětí v lyžařských školách.

Podle Bažanta původně plánovali, že sjezdovku využijí jen pro výukové kurzy lyžařské školku. Kvůli epidemickým opatřením ale školku zatím otevřít nelze. „Neprošli bychom přes nařízení pro hromadné akce, kdy tam je maximálně šest lidí," uvedl Bažant. V lyžařské školce je zhruba 100 dětí. Sjezdovku na Kampě tak podle něj místo toho na víkend zpřístupní veřejnosti. Lyžovat se bude za ceny vedlejší sezony.

„Budeme organizovat fronty i mít všechna další opatření, které mají být. Bude v provozu i půjčovna lyží a budeme tam mít i tři instruktory," řekl Bažant. Narážel na to, že lyžaři musejí mít ve frontách před vleky rozestupy.

Zatím neví, zda nechají sjezdovku v provozu i po víkendu. „Pro nás je to test, jak lidi přemýšlí. Kolik jich přijde, abychom do budoucna věděli, zda se víc bojí nebo těší na sníh. My to nevíme," dodal. Kabinet totiž zakázal ubytování na horách v hotelích nebo penzionech. Lidé tak mohou přijet lyžovat jen na den.

Další areály v kraji pro zahájení sezony zatím nemají dostatek sněhu. Počasí lyžování nepřeje, přírodního sněhu je minimum a nebylo možné vyrobit ani dostatek umělého. Příznivá není ani předpověď počasí. „Momentálně není možné zasněžovat a výhled není dobrý až do 25. prosince," řekl Bažant. Třeba největší středisko Jizerských hor, Tanvaldský Špičák, potřebuje k zahájení sezony vyrábět sníh ještě alespoň jeden den. Obdobně je na tom kupříkladu krkonošský Harrachov, který chce v případě příznivého počasí spustit od pátku lanovku alespoň pro pěší.

Ještě před Vánoci by chtěl sezonu zahájit Ještěd v Liberci, technologií snowfactory je schopen vyrábět sníh i při plusových teplotách. „Vyrábíme sníh v kritické dolní části sjezdovky a snažíme se to pospojovat tak, abychom mohli 23. prosince lyžařům nabídnout aspoň něco. Není to ideální, ale věříme, že to zvládneme," řekl ředitel skiareálu na Ještědu Jakub Hanuš. Sezonu chce Ještěd zahájit na své nové páteřní sjezdovce dlouhé 1,5 kilometru a široké až 45 metrů. Sněhu ale na začátku sezony zřejmě nebude pro celou šíři sjezdovky. „Uvidíme až to rozhrneme, ale určitě to nebude stačit na využití plného potenciálu sjezdovky," dodal Hanuš.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, rekreace, koronavirus, hory, Liberecký, sjezdovka, Liberecký kraj, Jizerské hory, Hrabětice, Severák, lyžař, Ještěd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Severák plánuje o víkendu zahájit sezónu. Spustí jeden vlek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.