Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Život v Libereckém kraji příští rok zdraží, nejvíc asi v Liberci

Život v Libereckém kraji příští rok zdraží, nejvíc zřejmě v Liberci. Už v listopadu zdražilo krajské město parkování, cena se podle typů zóny zvedla o pět až deset korun na hodinu. Od Nového roku zdraží o pětinu jednorázové jízdenky v MHD z 20 na 24 korun. Důvodem je propad tržeb v souvislosti s koronavirem. Radnice původně zvýšila více než dvojnásobně na 40 korun i poplatek z ubytování, nakonec ale zastupitelstvo své rozhodnutí změnilo a poplatek zůstal na 19 korunách.

Zdražení čeká příští rok cestující také v regionální dopravě. „Nebude to od ledna, ale zřejmě od 1. dubna, o výši zdražení ještě diskutujeme. Chceme ještě víc rozevřít nůžky mezi bezhotovostními platbami a těmi hotovostními," řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Zdražení může být podle něj o 15, ale také až o 25 procent. Už dnes jsou bezhotovostní platby výhodnější, třeba na lince z Liberce do Jablonce dá cestující za jízdenku 30 korun, pokud ale platí krajskou kartou, tak jen 26 korun a ještě levnější je předplatné. Naposled kraj zvedal ceny loni v listopadu.

Ušetřit by měli naopak příští rok lidé na elektřině a plynu, nepřiplatí si ani za teplo. Například Teplárna Liberec příští rok teplo nezdraží, domácnosti s pětiletými smlouvami zaplatí stejně jako letos za gigajoule 646 korun. Bez věrnostní smlouvy je cena za gigajoule o 110 korun vyšší. Stejně jako letos budou za teplo platit i odběratelé zásobovaní Jabloneckou energetickou nebo Českolipskou teplárenskou, mírné zlevnění čeká odběratele napojené na centrální vytápění v Turnově na Semilsku.

Naopak víc budou lidé platit za vodu. Severočeská vodárenská, která zásobuje většinu Libereckého kraje, zdraží od ledna o 5,9 procenta. Za metr krychlový zaplatí odběratelé včetně DPH 104,77 koruny, to je téměř o šest korun víc než letos. Čtyřčlenná rodina tak příští rok zaplatí zhruba o 500 až 600 korun za vodu víc. Vodné a stočné na severu Čech patří dlouhodobě k nejdražším v České republice. V pondělí by měli o zvýšení ceny vody jednat také ve Frýdlantské vodárenské společnosti, která zásobuje 25 tisíc obyvatel Frýdlantského výběžku.

Příští rok bude dražší i pro obyvatele, návštěvníky a vlastníky nemovitostí v oblíbeném krkonošském středisku Harrachov na Semilsku. Radnice na dvojnásobek zvýšila daň z nemovitosti a poplatek z pobytu zvedla z letošních 21 na 30 korun za noc. O pět korun méně budou platit hosté v nedaleké Rokytnici nad Jizerou. Už v červnu zvýšil Harrachov poplatky za odpad z původních 600 korun na 900. Trvale hlášení obyvatelé měli slevu 400 korun, v minulosti byli od této platby zcela osvobozeni. „Ministerstvu vnitra se to ale nelíbilo," řekl starosta Jaroslav Čech (ANO). Radnice tak musela vyhlášku přepracovat, od Nového roku bude ve městě jednotný poplatek za odpad 650 korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky byty, voda, teplo, odpady, MHD, peníze, Liberecký kraj, Liberec, poplatek, Jan Sviták, Česko, Starostové pro Liberecký kraj, Harrachov, okres Semily, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Život v Libereckém kraji příští rok zdraží, nejvíc asi v Liberci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.