Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Do Libereckého kraje dorazí první vakcíny po Vánocích, očkovat bude liberecká nemocnice

Ještě před koncem roku by měl mít Liberecký kraj k dispozici první vakcíny proti koronaviru. Půjde spíš o symbolických 975 dávek. Během ledna pak přijde dalších asi 9800 vakcín. Očkovat se má zatím jen v liberecké nemocnici, kraj ale chce, aby očkovací centra vznikla ve všech zdravotních zařízeních v kraji.

„Zatím pro to prosincové očkování vakcínou od společnosti Pfizer bude jedno očkovací místo v kraji a to je Krajská nemocnice v Liberci. Očkováni budou zdravotníci z první linie, kteří se starají o covidpozitivní pacienty, část personálu ze záchranky a část personálu krajské hygienické stanice," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Kraj by podle hejtmana měl mít 29. nebo 30. prosince k dispozici 975 vakcín proti koronaviru.

V lednu by pak mělo do Libereckého kraje dorazit dalších zhruba 9800 vakcín. „Tam samozřejmě už budeme připravovat nějaké plány, které se budou mimo zdravotníků týkat i první části zdravotně nejvíc ohrožené veřejnosti. Postup budeme projednávat od 4. ledna," doplnil Půta. Kraj podle něj požádal ministerstvo zdravotnictví, aby byla očkovací centra ve všech zdravotnických zařízeních v kraji. Chce, aby bylo možné naočkovat tak velký počet lidí a aby bylo očkování co nejvíc dostupné, dodal.

Sedm procent pozitivních antigenních testů

Antigenním testováním na nový koronavirus prošlo v Libereckém kraji zatím více než 11 tisíc lidí, pozitivní výsledek mělo zhruba sedm procent z nich. Po jednání Krizového štábu Libereckého kraje to dnes na dotaz ČTK řekl krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS). Denně se v kraji podle hygieniků provádí také kolem 1600 až 1700 PCR testů. Odběrová místa jedou na maximum, bez zapojení praktických lékařů není podle vedení kraje možné dál kapacity zvyšovat.

Antigenní testování na koronavirus začalo v Česku pro učitele 4. prosince, od 16. prosince do poloviny ledna se mohou zdarma testovat i další lidé. Odběrová místa na antigenní testy jsou v Libereckém kraji na stejných místech jako na testy PCR u čtyř páteřních nemocnic v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Jilemnici. V krajském městě je zajišťují také odběrová místa u zdravotního ústavu a drive-in soukromé laboratoře Synlab u Home Credit Areny.

Zájemci o testování se musí předem objednat v rezervačním systému, první volná místa jsou nyní až na 28. prosince, v liberecké nemocnici až 4. ledna. V pondělí se otevřelo další odběrové místo u sportovní haly Základní školy v Tanvaldu, rezervační systém je na webu města www.tanvald.cz.ivc dvd

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, správa, testování, očkování, Liberecký kraj, Krajská nemocnice Liberec, vakcína, Vánoce, Martin Půta, Pfizer, Krajská hygienická stanice, Starostové pro Liberecký kraj, Vladimír Richter, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Libereckého kraje dorazí první vakcíny po Vánocích, očkovat bude liberecká nemocnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.