Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

ANKETA: Vakcína proti koronaviru má být do konce roku. Necháte se očkovat?

Vláda věří, že vakcína proti COVID-19 by mohla být schválená ještě před Vánocemi. První várka by byla pro zhruba pět tisíc lidí. Podle průzkumů společnosti Ipsos však dvě třetiny lidí nové vakcíně nedůvěřují. Jak to mají čtenáři Liberecké Drbny?

Česká vakcinologická společnost uvedla, že má první várka vakcíny obsahovat 9 750 dávek. „Bude to dávka spíše symbolická, bude stejná pro všechny země Evropské unie," řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Jednomu člověku bude třeba aplikovat dvě dávky. Celkově má zatím Česko vakcínu objednanou pro 6,9 milionů lidí.

Do Libereckého kraje dorazí první vakcíny po Vánocích, očkovat bude liberecká nemocnice

Ještě před koncem roku by měl mít Liberecký kraj k dispozici první vakcíny proti koronaviru. Půjde spíš o symbolických 975 dávek. Během ledna pak přijde dalších asi 9800 vakcín. Očkovat se má zatím jen v liberecké nemocnici, kraj ale chce, aby...

Podle výsledků průzkumu se zhruba dvě třetiny obyvatel České republiky dobrovolně očkovat nenechají. 45 procent dotázaných dokonce uvedlo, že mají obavy o svoji bezpečnost. Dalších 14 procent lidí tvrdí, že je očkování zbytečné.

„Mám indikace, že pro mnoho lidí je vakcína připravena příliš narychlo, navíc spousta lidí očkování odmítá z mnoha důvodů. Skupina lidí, kteří se kloní k přirozenějším formám ochrany zdraví a k těm neinvazivním, je stále větší," vysvětluje Roman Spáčil, zakladatel společnosti, která si průzkum objednala.

Očkování bude nepovinné a zdarma, rozhodl Senát

Lidé se budou moci nechat očkovat ve dvou stovkách očkovacích centrech ve zdravotnických zařízeních. Jejich kapacita bude zhruba 300 očkovaných denně. Stavění zvláštních očkovacích center nebude podle vlády nutné vzhledem k postupné distribuci vakcíny. Očkovací centra navíc doplní praktičtí lékaři.

Lékař nebo očkovací centrum od zdravotní pojišťovny dostane za aplikaci vakcíny 223 korun jako za každé jiné očkování. Návrh zákona předpokládá i odškodnění za případnou újmu způsobenou očkováním. Postupovat se má podle zákona o náhradách za újmu při povinných očkováních.

Necháte se očkovat vakcínou proti koronaviru?

Celkem hlasovalo804 čtenářů

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík | Zdroj ČTK

Štítky anketa, očkování, vakcína, COVID-19, koronavirus, ČR, vláda, zdraví, průzkum, Ipsos, Vánoce, Drbna.cz, Evropská unie, Česko, Jan Blatný, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Vakcína proti koronaviru má být do konce roku. Necháte se očkovat?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.