Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kostel Chrám Pokoje v Hrádku je novou kulturní památkou

Hrádek nad Nisou má novou kulturní památku. Těsně před Vánoci se jí stal kostel Chrám Pokoje na křižovatce ulic Husova a Lutherova. Kostel je příkladem saské evangelické architektury. Celá stavba se dochovala ve velmi autentickém stylu, a to i s vybavením interiéru.

Kostel je protestantský, právě protestanté v Hrádku kostel neměli a museli se v 19. století scházet v hostinci U Jelena. V roce 1887 založen Spolek pro výstavbu kostela. O dva roky později byl zakoupen pozemek v centru města a vypsána soutěž pro výstavbu evangelické budovy. Ze tří zaslaných návrhů zvítězil projekt Johannese Vollmera, berlínského architekta, který se na výstavbu evangelických chrámů zaměřoval již v minulosti. „Z jeho architektonických počinů můžeme zmínit například kostel sv. Jakuba v Zürichu, kostel v Bad Ragaz nebo v Reinfeldenu,“ uvedla mluvčí libereckých památkářů Alžběta Sakařová.

Výstavbu podle Vollmerových plánů realizoval majitel místní stavební společnosti C. A. Wilhelms. Stavební práce započaly v roce 1900 a již v prosinci 1901 začal sloužit evangelický kostel k bohoslužbám. „Spolu s evangelickými kostely v Novém Městě pod Smrkem a kostelem Krista Spasitele představuje pro Liberecký kraj důležitý doklad znovu rozšiřování protestantské víry v regionu v tomto období,“ řekla Sakařová.

Chrám Pokoje sloužil svým účelům až do roku 1945. V této chvíli došlo v Hrádku a okolí k odsunu německého obyvatelstva a zabavení jejich majetku. Kostel se tedy dostává do rukou Církve československé, která Chrám Pokoje spravovala a od poloviny padesátých let opravovala. 

Poslední úpravy a rekonstrukce probíhaly na exteriérech i interiérech kostela v letech 2006–2018, kdy došlo k opravě vitrážových oken, ale také úpravám interiéru. 

Chrám Pokoje slouží dodnes k liturgickým účelům. Funguje i jako kulturní centrum a je také vyhledávaným turistickým cílem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto NPÚ Liberec

Štítky Chrám Pokoje, hrádek, památka, kostel, Hrádek nad Nisou, chrám, interiér, Vánoce, AMABILA CZ a.s., Curych, Bad Ragaz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kostel Chrám Pokoje v Hrádku je novou kulturní památkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.