Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zemřel herec Ladislav Mrkvička, bylo mu 81 let

Zemřel herec Ladislav Mrkvička, bylo mu 81 let. Serveru iDNES.cz to řekl mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Mrkvička letos získal Českého lva za výkon ve vedlejší roli ve filmu Staříci. Minulý rok se stal držitelem Ceny Thálie za celoživotní mistrovství v oboru činohra. Podle serveru Mrkvička zemřel po dlouhé nemoci, potýkal se s Parkinsonovou chorobou, která mu už nedovolovala pracovat.

Mrkvičkovy hvězdné divadelní okamžiky začaly v roce 1977 nástupem do Divadla Na zábradlí, kde proslul především jako Smerďakov v dramatizaci Dostojevského Bratrů Karamazových a jako Hanťa v dramatizaci Hrabalovy Hlučné samoty. Do širšího diváckého povědomí se dostal díky roli rotmistra Vyskočila v Sequensově válečném dramatu Atentát a během 70. a 80. let se vypracoval v jednoho z nejvíce obsazovaných herců ve filmu.

Ladislav Mrkvička si zahrál například ve filmech Metráček, Tažní ptáci nebo v seriálu 30 případů majora Zemana i v řadě pohádek jako O princezně, která nesměla na slunce, O lesním království nebo O zrzavé Andule.

Kromě herectví byl Mrkvička i významným dabérem, namluvil například Matouše ve slavných komediích o Šimonovi a Matoušovi, a jeho zajímavý hlas mohli posluchači slyšet i v rozhlase. V roce 2012 získal cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto youtube.com

Štítky ČR, film, divadlo, úmrtí, Mrkvička, Ladislav Mrkvička, herec, Tomáš Staněk, Český lev, Cena Thálie, Staříci, Divadlo Na zábradlí, František Filipovský, 30 případů majora Zemana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel herec Ladislav Mrkvička, bylo mu 81 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.