Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lékaři varují před svátečním přejídáním, pozor by si měli dát hlavně lidé s vysokým cholesterolem

Vánoční svátky jdou ruku v ruce se spoustou jídla – hlavně toho tučného a sladkého. Zároveň v této době většinou dost omezíme pohyb, nejčastější aktivitou bývá sledování pohádek a vánočních filmů, ideálně u kávy a nějakého toho cukroví. Lékaři však varují, že právě vánoční svátky mohou vést k žaludečním potížím nebo zvýšenému cholesterolu.

Právě zvýšený cholesterol je „vstupní branou“ k závažným kardiovaskulárním onemocněním, jako je infarkt či mrtvice.

„Jakákoliv dlouhodobá nevyrovnanost ve stravovacím režimu s sebou přináší riziko takzvaných civilizačních onemocnění. Velká část dospělé české populace si nadbytečným příjmem kalorií, cukrů, nasycených tuků a soli způsobuje vysoký krevní tlak, vysokou hladinu cholesterolu a vyčerpává schopnost slinivky břišní regulovat hladinu cukru v krvi. Z toho pak pramení obezita, cukrovka 2. typu a aterosklerotické kardiovaskulární nemoci, jako je infarkt myokardu a cévní mozkové příhody. Nadváhou trpí 56 % dospělých, hypertenzí 40 %, vysokou hladinou cholesterolu 54 % a diabetem 11 % lidí. Na tato onemocnění má životní a stravovací styl největší vliv,“ říká doktorka Eva Kociánová z I. interní kliniky FN Olomouc a projektu Srdce v hlavě. 

Logicky tedy člověk „nedostane infarkt“ po tom, co si dá smaženého kapra, bramborový salát nebo sní trochu lineckého cukroví. Důležité ale je se obecně zamyslet nad složením stravy, kterou jíme pravidelně a myslet přitom na naše zdraví na pár let dopředu. Pokud máte vysoký cholesterol, lékaři nedoporučují konzumovat tuky živočišného původu, tučné mléčné výrobky a především uzeniny.

Bát se naopak nemusíte vajíček. „Mnoho lidí nejí vajíčka, protože se bojí, že jsou zdraví škodlivá. Vajíčka jsou ale v pořádku a do zdravého jídelníčku patří, pokud to s nimi strávník nepřehání. Jedno vajíčko denně dodá organismu významné množství bílkovin a cholesterol ovlivní v porovnání s jinými potravinami jen nepatrně,“ říká Kociánová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj Srdce v hlavě

Štítky přejídání, Vánoce, cukroví, cholesterol, zdraví, nemoc, infarkt, Fakultní nemocnice Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři varují před svátečním přejídáním, pozor by si měli dát hlavně lidé s vysokým cholesterolem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.