Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Stovky lidí na sjezdovkách v Jizerkách. Skiareály jsou uzavřené, ale lidé sem přesto míří

Sáňkování, lyžování bez vleku, koulovačka a stavění sněhuláků. Za takovými zimními radovánkami se včera vydaly stovky lidí na všechna místa, kde je alespoň troška většinou umělého sněhu. Provozovatelům skiareálů zůstávají jen oči pro pláč.

Zimní střediska v Libereckém kraji zůstávají kvůli koronavirovým opatřením zavřená, prázdná ale rozhodně nejsou. V Jizerských horách chybí přírodní sníh, sjezdovky s umělým sněhem tak lidi lákají. Včerejší slunečně počasí využily na libereckém Ještědu a v jizerskohorských střediscích stovky lidí. Provozovatelé při pohledu na ty davy jen smutně sčítali ztráty. Půjdou do milionů, řekli ČTK.

Zaplněná parkoviště, auta kolem příjezdových komunikací, tak to dnes kolem poledne vypadalo v libereckém Skiareálu Ještěd. Hlava na hlavě byla na nedávno dokončené sjezdovce Nová Skalka, ale i na sjezdovce F10. Na Ještěd dnes mířily hlavně rodiny s dětmi vybavené boby a sáňkami, narazit bylo možné i na několik lyžařů na skialpech. Areál je mimo provoz, jezdí jen kabinová lanovka na vrchol. „Odtud ale není možné na lyžích sjet, vrchol je bez sněhu," řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán.

Na Ještědu bylo dnes rušno, provozovatelé z toho však prakticky nic nemají. „Pohyb lidí na sjezdovkách není ideální, ale těžko s tím můžeme něco dělat, to bychom si museli najmout armádu. Chápu ty lidi, že jdou s dětmi ven, do přírody na čerstvý vzduch, dalo se to čekat, je to všude na horách stejné," řekl ředitel střediska Jakub Hanuš. Bez ohledu na uzavření využívají na Ještědu mrazivého počasí k zasněžování sjezdovek, hlavně Liberecké a F10. „Věříme, že 11. ledna to otevřou," doplnil. Uzavření areálu v závěru roku připravuje podle něj středisko denně na tržbách o statisíce korun, celkově to půjde do milionů.

Na miliony korun odhadují ztráty způsobené koronavirovou uzávěrou o vánočních prázdninách také ve společnosti SKI Bižu, která provozuje největší jizerskohorská střediska na Tanvaldském Špičáku, Severáku v Hraběticích a v Bedřichově. I tam dnes mířily za sněhem stovky lidí. „Návštěvníci mají letos nejlepší rok, mají to zadarmo," povzdechl si ředitel společnosti Jakub Bažant, který pozoroval mumraj na Severáku, kam míří hlavně rodiny s dětmi. „Jediní, kdo z toho něco má, jsou provozovatelé stánků s občerstvením," poznamenal.

Bažant považuje rozhodnutí vlády zavřít zimní střediska za nešťastné, shlukování lidí v areálech to nezabránilo. „Zabránit těm lidem ve vstupu na sjezdovku nemůžeme, nejsme policajti. Máme to obehnat ostnatým drátem?" řekl Bažant. V Jizerských horách je přírodního sněhu minimum, a tak lidé míří právě do lyžařských areálů. Střediska navíc podmínky ještě zlepšují, i SKI Bižu se chystá znovu pustit sněhová děla, chce areály připravit na případné otevření. „Tržby ze závěru roku ale budou chybět, měly zajistit peníze na zasněžování, teď nevím, z čeho to budeme platit," dodal Bažant.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Skiareál Ještěd

Štítky ČR, počasí, rekreace, koronavirus, hory, Liberecký, sjezdovka, Jizerské hory, Ještěd, Jakub Bažant, Liberecký kraj, Severák, Nová Skalka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky lidí na sjezdovkách v Jizerkách. Skiareály jsou uzavřené, ale lidé sem přesto míří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.