Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Soud ohledně termálních lázní se na začátek nevrací. Pokračovat bude v červnu

Po tři čtvrtě roce se dnes vrátil soud ke kauze dotačního podvodu týkající se termálních lázní v Chrastavě. Líčení bylo odročení na červen.

Kauza údajného dotačního podvodu spojená i s výstavbou termálních lázní se po změně senátu u soudu v Liberci nemusí znovu projednávat od začátku. Všichni obžalovaní i státní zástupce dnes souhlasili s tím, aby nový předseda senátu Richard Skýba pouze přečetl, co se projednávalo při předchozích líčeních za jiného senátu.

Případ se týká stavby lázní v Chrastavě, opravy hotelu v Jablonci a rekonstrukce rozhledny Liberecká výšina. Jde o projekty spojené se společnostmi skupiny Imstav a jejich majitelem Janem Imlaufem, na něž šly evropské dotace. Škoda je podle obžaloby téměř 340 milionů korun. V případu je obžalováno 12 lidí včetně několika politiků z řad ČSSD, vinu odmítají. Stát prostřednictvím ministerstva financí požaduje náhradu škody přes 128 milionů a ROP Severovýchod 210 milionů korun.

Krajský soud se dnes k projednávání případu vrátil po tři čtvrtě roce. Senát se změnil kvůli tomu, že jeho předchozí předseda Petr Neumann odešel do důchodu. Dnes Skýba přečetl v souhrnu, kdo u soudu dosud vypovídal a jaké důkazy tam zazněly. Líčení poté odročil na začátek června, vypracovat nechá nový znalecký posudek na nemovitost, která měla být součástí úplatku, a předvolá jednoho svědka. Žádná další důkazy k projednání dnes obhajoba nepožadovala. Je tedy možné, že při dalším projednání zazní i závěrečné řeči.

Termální lázně v Chrastavě jsou po čtyřech letech znovu na prodej

Termální lázně Chrastava jsou po čtyřech letech znovu na prodej. Pětihektarový areál v blízkosti rychlostní silnice patří společnosti Elektra Praha, která ho v roce 2016 vydražila za 30,4 milionu korun. Už více než půl roku je ale zavřený....

Státní zástupce viní obžalované ze sedmi skutků, z nichž nejzávažnější je korupce a poškození finančních zájmů EU. Podle spisu Imlauf skrytě vlastnil přes firmy Dům pohody a Družstvo PLP Invest termální lázně, hotel i rozhlednu, jejichž výstavbu nebo opravu provedla firma Imstav za evropské dotace. Podle obžaloby byly všechny tři stavební zakázky z let 2008 až 2012 zmanipulované. „Pokud bych měl kauzu shrnout do několika vět, tak podstatou je zakrytí provázanosti mezi žadatelem o dotaci a osobou stavebníka, kde ty subjekty byly personálně i majetkově propojené. A smyslem bylo načerpat dotace a zároveň inkasovat finanční prostředky do společnosti, která měla realizovat samotný projekt," řekl již dříve státní zástupce Petr Hořín.

Mezi obžalovanými je i bývalý europoslanec a současný člen krajského předsednictva ČSSD Robert Dušek, který si podle obžaloby řekl o úplatek spolu s bývalým náměstkem hejtmana Martinem Seppem (zvolený za ČSSD). Dohromady měli podle státního zástupce dostat od Imlaufa 12 milionů za to, že zajistí lepší hodnocení jeho projektů při žádání o dotaci. Oba to dnes před soudem opět popřeli. „Trvám na tom, že jsem nic nezařizoval, nezajišťoval," řekl Sepp.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lázně Chrastava

Štítky ČR, EU, soud, lázně, Chrastava, podvod, státní zástupce, ČSSD, senát, Martin Sepp, Evropská unie, Liberec, Jablonec, Robert Dušek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud ohledně termálních lázní se na začátek nevrací. Pokračovat bude v červnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.