Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Krematorium má volné kapacity. Z Ostravy převezou do Liberce ke zpopelnění desítky zemřelých

Do Liberce převezou v příštích dnech z krematoria v Ostravě bezmála 60 zemřelých ke zpopelnění. Umožňuje to volná kapacita libereckého krematoria, řekl náměstek primátora Liberce Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberecké krematorium je nejstarší v zemi, v provozu je už více než 100 let. Epidemie koronaviru a s ním spojená úmrtí se na jeho vytíženosti loni příliš neprojevila. V roce 2020 bylo v krematoriu v Liberci provedeno 1805 zpopelnění, o 20 více než o rok dříve. Město proto nabídlo pomoc jiným krajům. „Když můžeme, pomůžeme," uvedl Šolc.

Problémy jsou zejména v Moravskoslezském kraji, který má jediné krematorium v Ostravě. Jeho kapacita nestačí na zpopelnění zesnulých, jejichž počet se v posledních měsících i kvůli koronavirové pandemii zvýšil o desítky procent.

V Moravskoslezském kraji v souvislosti s koronavirem zemřelo od loňského jara nejvíce lidí v zemi, 1837. V Libereckém kraji to bylo 542 lidí, méně zemřelých má z krajů jen Karlovarský, a to 531. Od začátku epidemie nemoci covid-19 zemřelo v Česku přes 14 tisíc lidí, u kterých byl nový typ koronaviru prokázaný.

Podle údajů Českého statistického úřadu zemřelo od začátku roku 2020 do konce listopadu více lidí, než je běžné za celý rok. V Česku je 27 krematorií, na každý kraj tak většinou připadají dvě. V Libereckém kraji je kromě Liberce krematorium ještě v Semilech. Z ostravského krematoria bylo už před týdnem 58 těl převezeno ke zpopelnění do jihomoravských Hustopečí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky koronavirus, pohřebnictví, Liberec, Ostrava, krematorium, Jiří Šolc, Starostové pro Liberecký kraj, COVID-19, pandemie covidu-19, Moravskoslezský kraj, Česko, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Němeček

Krematorium v Ostravě, je v rekonstrukci a jede na 50 %, proto nestíhá ,ne proto ,že je vice zemřelých.

Sobota, 16. ledna 2021, 22:22Odpovědět

Krematorium má volné kapacity.  Z Ostravy převezou do Liberce ke zpopelnění desítky zemřelých  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.