Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Absolutní zákaz heren nesníží počet závislých hráčů. Ti se stěhují do online prostředí

Mnoho českých měst a obcí za striktním zákazem hazardu viděly možnost, jak eliminovat hazardní hry na svém území. Málo z nich si však uvědomuje, že striktní zákaz kamenných heren spolu s nástupem on-line heren nesníží počet závislých. Naopak, nedostatek fyzických míst podněcuje hráče k návštěvě nejbližších provozoven ve svém blízkém okolí, nebo vede právě k přesunu hráčů do neregulovaného a nekontrolovatelného on-line prostředí. V posledním měsíci se proto několik měst včetně Kladna nebo Českého Krumlova rozhodlo namísto striktních zákazů přikročit k částečné regulaci hazardu. Ta by měla v krátkém horizontu přinést do městských rozpočtů chybějící finance, mizející v nekontrolovatelném světě virtuálního prostoru a šedé ekonomiky, jež by měly být využity na sociální prevenci gamblingu.

Plošný zákaz heren i kasin v posledních letech žádali nejen zastupitelé měst a obcí, ale i samotná široká veřejnost. Společnost za opatřením viděla východisko, jak ve svém okolí snížit kriminalitu a zároveň zmenšit počet závislých na hazardu. Jak se však v poslední době ukázalo, gambling v návaznosti na vzkvétající možnosti on-line her nestagnuje, ale stále se dynamicky vyvíjí. Podle Aleše Roda, ředitele výzkumných projektů Centra ekonomických a tržních analýz, vzrostl objem prostředků vložených do hry v prvním čtvrtletí roku 2019 a 2020 o 5,6 procenta a obecně se on-line hraní zvedlo o enormních 117 procent. Statistiky rovněž dále naznačují dlouhodobý trend růstu tohoto typu hazardu.

Nulová tolerance hazard nevymýtí

V případě, že dojde ke striktnímu zákazu provozu kasin a heren, poputují zbylé prostředky zejména do virtuálního prostředí, které vzhledem ke stále trvajícím covidovým opatřením zažívá zlaté časy. Koronavirus zasáhl odvětví hazardu, jež se nekontrolovatelně přemístilo do anonymního světa internetu. Masivní nárůst on-line kasin i jiných podobných typů on-line zábavy mělo za následek pouze zdánlivý pokles fyzického hraní. Ve skutečnosti se však hazard transformoval do nelegální podoby, která je podle adiktologa Ivana Doudy takřka bez kontroly. „Kontrolovat hráče, to znamená nějak je registrovat a vyloučit ty, kteří mají dluhy, aby nemohli do kamenných provozoven nefunguje, protože si fakticky každý neseme svou hernu v kapse, a to je obrovský problém,“ dodává.

Využití nových technologií sebou přesto nese stejné negativní dopady jako návštěvy kasina nebo herny – tedy nárust gamblingu, větší závislost či možné zadlužení hráčů, vysoké riziko kriminality i celospolečenskou odpovědnost. Nyní velmi oblíbené kurzové sázky na internetu jsou tak stejně nebezpečné jako technická hra v jakékoliv provozně přitom bez možnosti kontroly hráčů ze strany státu a bez příjmů pro obecní pokladny na řešení negativních dopadů hráčů.

Regulace nabídky situaci zdaleka nevyřeší

To, že se města rozhodla pomocí striktního zákazu vystrnadit herny a kasina ze svého území ještě automaticky neznamená, že klesl i počet aktivních hráčů. Regulace nabídky v tomto případě nijak nesouvisí s poptávkou. Lidé závislí na hazardu přes bariéry, které jim města nastražila, volí cestu menšího zla a za cenu zvýšených nákladů hledají nové alternativy. „Zvyšování bariér pomáhá, ale nesmíme zapomenout na to, že hazard je fenomén, který má, ekonomicky řečeno, nepružnou poptávku… lidé si najdou tu svou možnost hrát, ať už je to v online prostředí, na nejbližším dostupném fyzickém místě anebo v prostředí stínové ekonomiky,“ potvrzuje Aleš Rod.

On-line prostředí zůstává bez kontroly

Ačkoliv jsou ve větší míře zatracovány právě kamenné herny, menší pozornost je již věnována neregulovanému a neomezenému trhu on-line hraní, který mnohonásobně zvyšuje rizikovost této zábavy. Zatímco jsou fyzická místa pod dohledem státu, stejně jako osoby, které jsou díky novému registru od 20. prosince 2020 oficiálně vyloučeny z hraní hazardních her v rámci fyzických provozoven, virtuální prostor je takřka bez limitů. To znamená, že osobám, které byly umístěny na rejstřík vyloučených hráčů, prakticky nic nebrání v tom pokračovat v gamblingu na on-line platformách.

Jak na listopadovém semináři o hazardu, konaném pod záštitou poslance Jana Bartoška, uvedl František Trantina, odborník na patologické hraní z kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, „Hazardní hraní pomocí dálkového přístupu, internetu, zvyšuje jeho rizikovost,” k podobným názorům se rovněž přiklání i další odborníci, kteří dlouhodobě upozorňují na vážnost této situace.

Prostředky by měly jít do odborné pomoci a účinné prevence

Odborníci se shodují, že v České republice nechybí jen dostatek financí, ale také dostupná infrastruktura pomoci a možnost prevence. Ačkoliv zákaz kasin a jim podobným podnikům může znesnadnit gamblerům cestu ke hře, z dlouhodobého hlediska nepředstavuje nejideálnější možnost řešení.

Smysluplnou alternativou se jeví větší společenské povědomí o závislosti, lepší přístup k profesionální pomoci stejně jako dostatek prevence. „Hazard je společenský fenomén a ten problém tady je. Je potřeba se zaměřit na prevenci a adiktologickou péči. Hráč potřebuje pomoc i kontinuální, což záleží na českém zdravotnickém systému,“ zdůrazňuje Rod.

Lidé by měli být připraveni hovořit o problému jak s odborníky, tak mezi sebou samými. Otevřená komunikace a povědomí o daném fenoménu může ovlivnit zejména naši mladší generaci, jež patří k nejohroženějším skupinám.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky gambling, herna, hráči, závislost, zákaz, hazardní hra, prevence, Český Krumlov, Kladno, Jan Bartošek, Ivan Douda, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Fejglová

Odvádět peníze z heren na program prevence proti gemblerství je protimluv. Jen jde o to, že peníze odcházejí do on-line prostoru a ne do kasičky obcí. Kdo chce hrát, cestičku si najde.

Čtvrtek, 21. ledna 2021, 10:52Odpovědět

Dagmar Fejglová

Obávám se, že s článkem nesouhlasím. Jsem pro absolutní zákaz heren.

Čtvrtek, 21. ledna 2021, 10:48Odpovědět

Absolutní zákaz heren nesníží počet závislých hráčů. Ti se stěhují do online prostředí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.