Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Chrastava se brání proti zkrácené otevírací době pošty. Díky boji by mělo dojít k prodloužení

Už několik měsíců bojuje Chrastava s Českou poštou ohledně otevírací doby. Pobočka má, stejně jako stovky dalších pošt v ČR, od podzimu zkrácenou otevírací dobu o dvě hodiny. Třikrát týdně má tak otevřeno jen do 16 a ve zbylých dnech jsou dveře pošty otevřené až do 18, ale pro změnu až od 10 hodin. Jenže Chrastaváci si to nenechali líbit. Nyní by se měli dočkat kompenzace v podobě prodloužení.

Zejména před Vánocemi gradovala situace i do té míry, že pošta neobsloužila zákazníky stojící venku v zimě a zavřela jim před nosem. S touto situací se ale nemínili občané ani vedení města smířit. „Dnes jsme kupříkladu stáli asi 30 metrů dlouhou frontu před poštou. V zimě, ve větru. V 15:58 pošta uzamkla vchod a všichni, kdo stáli tu frontu venku, museli odtáhnout s dlouhým nosem. Pošta nefunguje!! A není to vina jejich zaměstnanců,“ napsal ve svém prosincovém dopise chrastavským zastupitelům jeden z místních obyvatel.

Aktuálně je pošta v Chrastavě otevřena v pondělí a středu od 8 do 12 a dále od 13 do 18 hodin. V ostatních dnech od 10 do 12 a od 13 do 16.

Starosta Michael Canov se tématem zabývá od jeho počátku, a to i na senátorské úrovni. Během svého vystoupení na schůzi senátu žádal, aby nebyli klienti ponecháni ve frontě bez obsloužení a minimálně během koronavirové krize vyšla pošta lidem vstříc a vyřídila jejich záležitosti. „A za druhé žádám, aby se minimálně po dobu koronavirové krize a nouzového stavu vrátily otevírací doby inkriminovaných pošt na své původní hodnoty,“ sdělil tehdy Canov.

Aktuálně je záležitost v procesu jednání, nyní už alespoň nedochází k tomu, že by lidé zbytečně mrzli. „K uzavírání „před nosem“ již nedochází. Toto opatření (aby všichni čekající před poštou v době oficiálního ukončení provozní doby byli ještě odbaveni) bylo ze strany České pošty zavedeno okamžitě,“ uznal starosta.

Ředitel divize státní poštovní služby Miroslav Štěpán zdůvodnil v dopise směřovaném starostovi Chrastavy zavedení jednotných otevíracích hodin. Úprava otevírací doby se dotkla i pobočky v Chrastavě. Nicméně změny v průběžně navazujících procesech na pobočkách umožní oproti stavu před 1. zářím, resp. 1. říjnem 2020 trvale otevřít v pobočkové síti o 30% přepážek více. Díky většímu počtu přepážek dochází k rychlejšímu odbavení klientely, zkrácení front a právě tento stav – nevytváření front, je jedním z klíčových opatření proti šíření pandemie. Konkrétně u pobočky v Chrastavě je vše nastaveno tak, aby byly trvale po celou šíři otevíracích hodin otevřeny všechny tři disponibilní přepážky, což v době před 1. 9. 2020 nebylo standardem,uvedl v dopise Štěpán.

Dále se vyjádřil k vyhrocené situaci na konci roku slovy: Na poště Chrastava se v inkriminovaných dnech, kdy nebylo plně funkční doručování zásilek, stalo, že pracovníci pošty, kteří pouštěli zpět obsloužené klienty po otevírací době, se dostali do slovních rozepří se zákazníky, jenž zamýšleli navštívit pobočku po otevírací době. Vzhledem k náročnosti vánočního provozu, obav z Covid nákazy a únavy došlo k lidskému selhání pracovníků přepážky, kdy v jeden den nebyli do haly vpuštěni všichni čekající zákazníci. O této skutečnosti jste byl informován vedoucí oblastní pošty Liberec 1, jenž vyjádřila politování nad vzniklou nepříjemností a avizovala omluvu občanům Chrastavy.Nicméně ředitel přislíbil, že se tématu nově zavedeného konceptu otevíracích hodin bude Česká pošta i nadále věnovat.

Na základě domluvy vedení města s ředitelem divize státní poštovní služby by měl být na chrastavské poště posílen výdej balíků. Kromě tří přepážek by tak měly být balíky vydávány z dalších prostor. S úpravou otevírací doby to je ale složitější. „Pan ředitel trval nadále na 7 hodinách denně, protože se jinak musí střídat pracovníci. Pan ředitel však respektoval moji připomínku, že zkrácením pracovní doby o 2 hodiny dochází jenom k nevýhodám, není tam za to žádný časový přesah,“ řekl redakci Canov.

Chrastava se možná stane vzorem pro další pobočky

Podle slov starosty se s vedením pošty předběžně dohodl na pilotním projektu. Pokud by se v Chrastavě osvědčil, mohl by se obdobně aplikovat i na jiných pobočkách. „Zákazníci by dle domluvy měli mít jednou týdně zajít na poštu v době od 13 až do 20 hodin,“ dodal starosta s tím, že čeká ještě na písemné potvrzení.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook.com/ Ceskaposta

Štítky Liberecký, Chrastava, pošta, Česká pošta, Česko, Michael Canov, Miroslav Štěpán, koronavirová krize, Vánoce, Senát Parlamentu ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chrastava se brání proti zkrácené zavírací době pošty. Díky boji by mělo dojít ke zlepšení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.