Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Dopravní nehody v kraji si vyžádaly v loňském roce 13 obětí

PR článek

Za rok 2020 šetřili policisté na území Libereckého kraje 4 517 dopravních nehod, oproti loňsku se jejich počet snížil o 235 událostí. Nehody nepřežilo 13 lidí, těžká poranění při nich utrpělo 79 osob, dalších 1 068 skončilo s lehčím zraněním. Problémem i nadále zůstávají opilí a zdrogovaní řidiči a také rychlá jízda. Liberecký kraj a jeho partneři apelují na zvýšenou obezřetnost v zimních podmínkách.

„Počty vážných nehod v našem kraji dlouhodobě klesají. Například od roku 2003, kdy jsme na našich silnících evidovali 63 usmrcených osob a 202 těžce zraněných. V loňském roce nehody nepřežilo  13 osob a 79 osob bylo těžce zraněno. Naší preventivní i dohledovou činnost zaměříme na rychlost a alkohol,“ informuje Jan Frieser, vrchní komisař Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. „Aktuálně společně s Libereckým krajem upozorňujeme na specifika zimních podmínek. Upozorňujeme řidiče na efekt zimních pneumatik, viditelnost a další pravidla silničního provozu vztažená k aktuálnímu období“ zdůrazňuje Jan Frieser. V celé České republice letos policisté řešili celkem 94 794 dopravních nehod, při kterých zemřelo 460 lidí a dalších 1 807 bylo těžce zraněných.

Na Liberecku zemřelo v loňském roce 6 lidí a 22 osob se těžce zranilo. Na Českolipsku si silniční nehody vyžádaly 3 oběti a 22 těžkých zranění. K tragickým výsledkům přispěly rovněž bouračky na Semilsku, kde přišly o život další 3 osoby a 24 jich utrpělo vážná poranění. V okrese Jablonec nad Nisou letos následkem nehody zemřel 1 člověk a 11 lidí se těžce zranilo.

Mezi příčinami vážných nehod vévodí ve statistikách nepřiměřená rychlost a nesprávný způsob jízdy. „Svou daň si také opět vybral alkohol za volantem. Jen letos díky němu zemřeli na silnicích v našem kraji 4 lidé a dalších 13 bylo těžce zraněno,“ varuje Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti. Negativní trend letos vykazují také nehody cyklistů, a to zejména starších osob.

Liberecký kraj, společně s Policií ČR a Týmem silniční bezpečnosti dlouhodobě působí na řidiče a věnují se zvýšení bezpečnosti silničního provozu v našem kraji. „Nyní připravujeme aktivity na letošní rok. Určitě se budeme věnovat dopravní výchově dětí, zapojíme se do projektu pro motocyklisty a budeme opět participovat na zlepšování podmínek výuky mladých řidičů. Pro ně připravíme kurzy defenzivní jízdy,“ uzavírá Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana odpovědný za resort dopravy.

Ohodnoť článek

Foto HZS LK

Štítky nehody, úmrtí, Liberecký, bezpečně na silnicích, Liberecký kraj, dopravní nehoda, havárie, Jan Sviták, Policie České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní nehody v kraji si vyžádaly v loňském roce 13 obětí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.